Zamknij

Kasia Tusk zdradziła przepis na ulubiony świąteczny smakołyk. Będziecie zaskoczeni

14.12.2020 10:39
kasia tusk
fot. TRICOLORS/East News

Popularna blogerka wyjawiła swoim wiernym fanom prosty przepis na ciasto korzenne, którego nie może zabraknąć na jej wigilijnym stole. Ta receptura jest bardzo prosta.

Kasia Tusk to jedna z najbardziej znanych polskich blogerek. Założycielka strony "Make Life Easier" bardzo chętnie dzieli się ze swoimi fanami zdjęciami modnych stylizacji, inspiracjami dotyczącymi urządzania domu, a nawet przepisami kulinarnymi. Jakiś czas temu 33-latka opublikowała w sieci wpis, w którym podaje recepturę na świąteczny smakołyk.

Ciasto korzenne według przepisu Kasi Tusk

Ciasto korzenne jest bardzo popularne podczas świąt. Jego przygotowanie nie zajmie wam zbyt dużo czasu, ponieważ przepis jest dziecinnie prosty. Aromatyczny wypiek z dodatkiem likieru pomarańczowego z pewnością zachwyci wszystkich gości podczas świątecznej kolacji. Jako dodatek do ciasta warto podać czarną kawę lub herbatę, one złagodzą słodki smak.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka),
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu (można więcej)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 150 g roztopionego masła,
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Krem:

  • 100 g masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 opakowanie serka typu śmietankowy,
  • do dekoracji: świeża żurawina
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawy połączyć w jednym naczyniu.
  2. Jajka wymieszać z cukrem. Dodać roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną czekoladę oraz likier. Całość wlać do suchych składników. Delikatnie mieszać trzepaczką.
  3. Ciasto przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
  5. Upieczone ciasto można udekorować kremem oraz żurawiną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  6. Krem: Masło stopić z cukrem pudrem na gładką masę, dodać sok z cytryny oraz serek śmietankowy. Dokładnie wymieszać. Krem schłodzić w lodówce.

Wypróbujesz ten przepis?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?