Oceń
Zastanawiasz się, jakie ciasto upiec na święta? Jeśli nie przepadasz za skomplikowanymi wypiekami, zdecyduj się na proste ciasto wielkanocne, takie jak babka czy tradycyjny sernik. Te klasyczne, lecz jakże pyszne ciasta z pewnością przypadną do gustu twoim bliskim.
Święta Wielkanocne to nie tylko żurek i faszerowane jajka. Na stole pojawia się również ciasto - babka, sernik, leśny mech czy pięknie przystrojony mazurek. Jeśli nie masz czasu na męczące wypieki lub po prostu nie lubisz piec, skorzystaj z przepisów na proste ciasta, które są równie pyszne jak te wymagające większego nakładu sił.
Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!
Proste przepisy na wielkanocne ciasta - babka czekoladowa
Babka czekoladowa to pyszne i proste ciasto wielkanocne.
Aby ją zrobić, przygotuj:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- dwa jajka,
- 3/4 szklanki cukru do wypieków,
- cztery łyżki kakao,
- jedną łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 125 g masła plus jedną łyżkę do polewy,
- pół szklanki mleka,
- 150 g mlecznej czekolady,
- tłuszcz i bułkę tartą do przygotowania formy.
Zobacz także: Ciasta dla cukrzyka. Trzy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki
Sposób przygotowania:
- Masło, mleko i cukier przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się roztopią. Odstaw do przestygnięcia.
- Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj jajka oraz przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Blaszkę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
- Kiedy babka będzie gotowa i wystudzona, przygotuj polewę. Czekoladę połam i rozpuść z dodatkiem masła. Gotową polewą polej ciasto. Babkę podawaj, kiedy polewa czekoladowa zastygnie.
Przepis na proste ciasto wielkanocne - sernik bez spodu
Tradycyjny sernik to zawsze dobry pomysł na Wielkanoc.
Aby go zrobić, przygotuj:
- jeden kilogram sera mielonego z wiaderka,
- cztery duże jaja,
- 200 g masła,
- jedną szklankę cukru,
- cztery łyżki mąki ziemniaczanej,
- jedną łyżkę ekstraktu z wanilii,
- cukier puder.
Zobacz także: Faworki z ciasta piwnego są hitem w sieci. Sprawdź, jak je zrobić
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i ostudź. Następnie do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj tak, aby masa była gładka. Ciasto powinno w konsystencji przypominać budyń.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego wcześniej do 190
- Jeśli wierzch sernika będzie blady, wydłuż pieczenie o 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika - dzięki temu ciasto nie opadnie.
- Wystudzony sernik włóż do lodówki na całą noc. Podawaj posypany cukrem pudrem.
Oceń artykuł

