Oceń
Masz ochotę na słodką przekąskę? Wypróbuj recepturę na zapiekane śliwki z miodem i migdałami. Ich wyjątkowy smak nie ma sobie równych.
W pochmurne dni warto poprawić sobie nastrój, sięgając po słodki deser. Jesienne wieczory możemy umilić sobie tą prostą przekąską na bazie śliwek. Do jej przygotowania możemy wykorzystać węgierki lub inne ulubione odmiany tych owoców. Ich smak podkreślimy delikatnym miodem oraz płatkami migdałowymi.
Pieczone śliwki z miodem i migdałami - łatwa receptura
Śliwki prosto z piekarnika w takiej odsłonie warto serwować przy różnych okazjach. Sprawdzą się jako słodki przysmak podczas wieczornych seansów filmowych w domowym zaciszu. Możesz wykorzystać je również podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Będą idealnym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Można serwować je także w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 2 osób
Składniki
Składnik |
---|
10 śliwek węgierek |
5 łyżek miodu |
cynamon |
garść płatków migdałowych |
Sposób przygotowania
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z nich pestki.
- Następnie układamy je na blasze do pieczenia i polewamy miodem.
- Owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
- Po wyjęciu z urządzenia posypujemy je cynamonem i płatkami migdałowymi.
Właściwości zdrowotne śliwek
Śliwki to przede wszystkim bogate źródło błonnika. Ich spożywanie jest więc zalecane osobom, które chcą polepszyć swój metabolizm. Owoce te pozytywnie wpływają na pracę jelit oraz łagodzą nieprzyjemne dolegliwości związane z niestrawnością. Poza tym pomagają regulować poziom cholesterolu, a dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu.
Zobacz także: Oto przepis na smakowity dżem śliwkowy. Jest idealny na kanapki
Ocen artykuł