Oceń
Chcesz przygotować dla bliskich smakowity deser? Sprawdź, jak zrobić szarlotkę w słoiku.
Nie ma nic lepszego w jesienne dni niż smakowity deser. W naszych kuchniach prawdziwą furorę robi pachnąca szarlotka. A co powiesz na to, aby przyrządzić ją znacznie szybciej bez pieczenia? Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić apetyczny deser o smaku szarlotki w… słoiku. Smakuje nieziemsko, a w dodatku kusi apetycznym wyglądem.
Poznaj przepis na szarlotkę w słoiku. Przyrządzisz ją szybko
Receptura na szarlotkę w słoiku to prawdziwy hit jesieni. Warto po nią sięgnąć, gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Taki deser poprawi ci nastrój w pochmurne dni. Twoi domownicy i goście z pewnością także będą nim zachwyceni.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
5 jabłek (w tym jedno do dekoracji) |
10 herbatników |
torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego |
łyżeczka cynamonu |
4 łyżki ksylitolu |
łyżka cukru waniliowego |
garść orzechów włoskich |
garść płatków migdałowych |
łyżeczka soku z cytryny |
Sposób przygotowania
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
- Następnie wrzucamy je do rondelka, zasypujemy ksylitolem i całość smażymy na małym ogniu, aż owoce nabiorą miękkości.
- W trakcie dodajemy do nich cukier waniliowy, cynamon oraz sok z cytryny i wszystko mieszamy.
- Herbatniki drobno kruszymy.
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia.
- W słoiku umieszczamy herbatniki, budyń oraz owoce. Następnie układamy kolejne warstwy w ten sam sposób.
- Deser dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi oraz plasterkami jabłka.
Szarlotka w słoiku to przysmak idealny na jesień
Szarlotka w takim wydaniu z pewnością będzie sporym zaskoczeniem dla twoich bliskich. Doskonale sprawdzi się jako deser po wspólnym obiedzie. Najlepiej serwować ją w towarzystwie herbaty lub kawy. Do jej dekoracji warto wykorzystać także inne dodatki, które podpowie ci wyobraźnia. Mogą to być np. laski cynamonu, anyż czy ziarna słonecznika.
Zobacz także: Co zrobić, aby jabłka tak szybko nie ciemniały? Miłośnicy tych owoców na pewno docenią ten trik
Ocen artykuł