Szarlotka w słoiku
fot. Shutterstock

Chcesz przygotować dla bliskich smakowity deser? Sprawdź, jak zrobić szarlotkę w słoiku.

Nie ma nic lepszego w jesienne dni niż smakowity deser. W naszych kuchniach prawdziwą furorę robi pachnąca szarlotka. A co powiesz na to, aby przyrządzić ją znacznie szybciej bez pieczenia? Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić apetyczny deser o smaku szarlotki w… słoiku. Smakuje nieziemsko, a w dodatku kusi apetycznym wyglądem.

Poznaj przepis na szarlotkę w słoiku. Przyrządzisz ją szybko

Receptura na szarlotkę w słoiku to prawdziwy hit jesieni. Warto po nią sięgnąć, gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Taki deser poprawi ci nastrój w pochmurne dni. Twoi domownicy i goście z pewnością także będą nim zachwyceni.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
5 jabłek (w tym jedno do dekoracji)
10 herbatników
torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
łyżeczka cynamonu
4 łyżki ksylitolu
łyżka cukru waniliowego
garść orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
  2. Następnie wrzucamy je do rondelka, zasypujemy ksylitolem i całość smażymy na małym ogniu, aż owoce nabiorą miękkości.
  3. W trakcie dodajemy do nich cukier waniliowy, cynamon oraz sok z cytryny i wszystko mieszamy.
  4. Herbatniki drobno kruszymy.
  5. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. W słoiku umieszczamy herbatniki, budyń oraz owoce. Następnie układamy kolejne warstwy w ten sam sposób.
  7. Deser dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi oraz plasterkami jabłka.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szarlotka w słoiku to przysmak idealny na jesień

Szarlotka w takim wydaniu z pewnością będzie sporym zaskoczeniem dla twoich bliskich. Doskonale sprawdzi się jako deser po wspólnym obiedzie. Najlepiej serwować ją w towarzystwie herbaty lub kawy. Do jej dekoracji warto wykorzystać także inne dodatki, które podpowie ci wyobraźnia. Mogą to być np. laski cynamonu, anyż czy ziarna słonecznika.

Zobacz także: Co zrobić, aby jabłka tak szybko nie ciemniały? Miłośnicy tych owoców na pewno docenią ten trik

loader