Oceń
Szukasz pomysłu na smakowity jesienny deser? Zaskocz domowników delikatnym sernikiem dyniowym.
Kolejny jesienny weekend warto wykorzystać na małe kulinarne eksperymenty. W swojej kuchni znajdziesz bowiem wiele sezonowych przysmaków, z których możesz przyrządzić wyśmienity deser dla całej rodziny. Przepis na tradycyjny sernik możesz na chwilę odstawić w kąt, aby jego miejsce zajęła tym razem dyniowa wersja tego ciasta.
Oto przepis na sernik dyniowy bez pieczenia. Zaskoczy się nieziemskim smakiem
Sernik dyniowy jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Takie ciasto doskonale sprawdzi się jako szybki weekendowy deser. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać resztki dyni. Może być to zarówno odmiana piżmowa, jak i hokkaido. Wcześniej trzeba ją zblendować, aby uzyskać z niej gęste, delikatne puree.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
szklanka puree z dyni |
300 g herbatników |
3 łyżeczki soku z cytryny |
1 kg mielonego twarogu na sernik |
0,5 kostki masła |
łyżeczka aromatu waniliowego |
szczypta cynamonu |
100 ml wody |
2 łyżki żelatyny |
400 g ksylitolu |
300 ml śmietanki do deserów |
garść płatków migdałowych |
garść posiekanych orzechów włoskich |
Sposób przygotowania
- W misce umieszczamy twaróg.
- Dodajemy do niego puree z dyni, aromat waniliowy, cynamon i ksylitol.
- Całość dokładnie miksujemy.
- Dodajemy ubitą śmietankę do ciast.
- Żelatynę rozrabiamy z wodą i stopniowo wlewamy do masy, wszystko jednocześnie dokładnie miksując.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy do niego pokruszone herbatniki oraz odrobinę soku z cytryny i wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
- Całość układamy w tortownicy.
- Na pokruszone ciastka wylewamy masę serową.
- Sernik wkładamy do lodówki.
- Kiedy stężeje, dekorujemy go orzechami i płatkami migdałowymi.
Jak serwować sernik dyniowy?
Sernik dyniowy najlepiej umieścić w lodówce na całą noc, aby był odpowiednio schłodzony. Sprawdzi się jako dodatek do jesiennej kawy i herbaty. Dla lepszego smaku warto polać go odrobiną miodu lub syropu klonowego. Do dekoracji możesz wykorzystać również wiórki kokosowe albo płatki z czekolady.
Zobacz także: Jak łatwo obrać dynię? Oto rewelacyjny sposób z TikToka
Ocen artykuł