Sernik dyniowy bez pieczenia
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smakowity jesienny deser? Zaskocz domowników delikatnym sernikiem dyniowym.

Kolejny jesienny weekend warto wykorzystać na małe kulinarne eksperymenty. W swojej kuchni znajdziesz bowiem wiele sezonowych przysmaków, z których możesz przyrządzić wyśmienity deser dla całej rodziny. Przepis na tradycyjny sernik możesz na chwilę odstawić w kąt, aby jego miejsce zajęła tym razem dyniowa wersja tego ciasta.

Oto przepis na sernik dyniowy bez pieczenia. Zaskoczy się nieziemskim smakiem

Sernik dyniowy jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Takie ciasto doskonale sprawdzi się jako szybki weekendowy deser. Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać resztki dyni. Może być to zarówno odmiana piżmowa, jak i hokkaido. Wcześniej trzeba ją zblendować, aby uzyskać z niej gęste, delikatne puree.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
szklanka puree z dyni
300 g herbatników
3 łyżeczki soku z cytryny
1 kg mielonego twarogu na sernik
0,5 kostki masła
łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta cynamonu
100 ml wody
2 łyżki żelatyny
400 g ksylitolu
300 ml śmietanki do deserów
garść płatków migdałowych
garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. W misce umieszczamy twaróg.
  2. Dodajemy do niego puree z dyni, aromat waniliowy, cynamon i ksylitol.
  3. Całość dokładnie miksujemy.
  4. Dodajemy ubitą śmietankę do ciast.
  5. Żelatynę rozrabiamy z wodą i stopniowo wlewamy do masy, wszystko jednocześnie dokładnie miksując.
  6. W rondelku rozpuszczamy masło.
  7. Dodajemy do niego pokruszone herbatniki oraz odrobinę soku z cytryny i wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  8. Całość układamy w tortownicy.
  9. Na pokruszone ciastka wylewamy masę serową.
  10. Sernik wkładamy do lodówki.
  11. Kiedy stężeje, dekorujemy go orzechami i płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować sernik dyniowy?

Sernik dyniowy najlepiej umieścić w lodówce na całą noc, aby był odpowiednio schłodzony. Sprawdzi się jako dodatek do jesiennej kawy i herbaty. Dla lepszego smaku warto polać go odrobiną miodu lub syropu klonowego. Do dekoracji możesz wykorzystać również wiórki kokosowe albo płatki z czekolady.

Zobacz także: Jak łatwo obrać dynię? Oto rewelacyjny sposób z TikToka

loader