Zamknij
Piernik dyniowy
fot. Shutterstock

Piernik dyniowy to idealny deser do jesiennej kawy i herbaty. Wprost nie można mu się oprzeć.

Dopadła cię ochota na smakowity deser? Sięgnij po przepis na piernik z dyni. To przepyszne ciasto znakomicie sprawdzi się na jesienne, pochmurne dni. W połączeniu z filiżanką rozgrzewającej herbaty umili ci popołudnie spędzone w domowym zaciszu. W dodatku jego wykonanie zajmie ci niewiele czasu.

Piernik dyniowy zachwyca smakiem. Wypróbuj ten przepis

Kruchy, niezwykle delikatny i aromatyczny – tak w kilku słowach można opisać piernik dyniowy. Najlepiej, jeżeli sam przekonasz się o jego wyjątkowości, przyrządzając go w swojej kuchni. Jego unikalny smak to w dużej mierze zasługa odpowiednich przypraw, w tym cynamonu oraz mielonych goździków.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
300 g mąki pszennej
250 ml puree z dyni hokkaido
0,5 kostki masła
3 jajka
100 g ksylitolu
50 ml wody
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w małym garnku.
  2. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Do miski wlewamy puree z dyni. Dodajemy do niego jajka, miód, ksylitol oraz odrobinę wody.
  4. Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  5. Następnie wszystkie składniki łączymy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Dodajemy przyprawy oraz posiekane orzechy i całość mieszamy.
  7. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować piernik dyniowy?

Piernik w takim wydaniu to deser, który z pewnością pokochają nie tylko miłośnicy dyni. Z powodzeniem może konkurować z szarlotką o miano twojego ulubionego jesiennego przysmaku. Najlepiej serwować go z gorącą czekoladą lub kakao. Aby ładnie wyglądał na talerzu, warto ułożyć obok niego kilka gwiazdek anyżu oraz laski cynamonu.

Zobacz także: Jak łatwo obrać dynię? Oto rewelacyjny sposób z TikToka

loader