Zamknij
Pieczone jabłka
fot. Shutterstock

Lubisz przyrządzać różne desery? Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka z czekoladą i orzechami. To prawdziwa poezja smaku.

Jesień kojarzy nam się m.in. z dojrzałymi jabłkami. Uwielbiamy, gdy nasza kuchnia pachnie przyrządzoną z nich szarlotką. Ale owoce te z powodzeniem możemy wykorzystać także do zrobienia innych apetycznych deserów. Tym razem zdradzimy ci przepis na pieczone jabłka z czekoladą i orzechami. Ich nieziemski smak pokochasz od pierwszego spróbowania.

Pieczone jabłka z czekoladą i orzechami - sprawdzona receptura

Jabłka w takiej odsłonie to smakowity deser, który z pewnością umili ci jesienne dni. Doskonale sprawdzi się jako słodka niespodzianka dla bliskich po wspólnym rodzinnym posiłku. Warto sięgnąć po ten przepis również wtedy, gdy spodziewasz się gości.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
2 jabłka
8 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Owoce myjemy. Następnie odcinamy ich górę z ogonkiem i usuwamy z wnętrza gniazda nasienne.
  2. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej jabłka.
  3. Owoce umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż się zarumienią.
  4. Po wyjęciu ich z urządzenia do każdego wkładamy cztery kostki czekolady oraz odrobinę orzechów włoskich.
  5. Całość ponownie pieczemy przez kilka minut, aż czekolada się rozpuści.
  6. Na koniec jabłka posypujemy cynamonem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pieczone jabłka z czekoladą i orzechami - sposób podania

Deser w takim wydaniu wymaga odpowiedniej oprawy. Gotowe owoce po wyjęciu z piekarnika najlepiej ułożyć na talerzu. Następnie naczynie warto udekorować skórkami jabłek i kostkami czekolady. Jako dodatek możesz wykorzystać też laski cynamonu, dzięki którym twój przysmak nabierze pięknego zapachu.

Zobacz także: Jak zrobić jabłka prażone do słoików? Sprawdzony sposób

loader