Zamknij
Ciastka owsiane z mango
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybki deser? Te owsiane ciasteczka z dodatkiem mango skradną twoje serce.

Wiosną chętniej zamieniamy ciężkie, kaloryczne desery na lżejsze przekąski. Zamiast sięgać po gotowe produkty, możemy przyrządzić takie smakołyki samodzielnie w swojej kuchni. Dziś podpowiemy ci, jak łatwo zrobić owsiane ciasteczka z mango. Są one niezwykle kruche i z pewnością ty i twoi domownicy pokochacie je od pierwszego kęsa.

Owsiane ciastka z mango – łatwa receptura

Ciastka w takim wydaniu warto serwować przy różnych okazjach. Sprawdzą się jako szybka przekąska w pracy oraz jako kulinarna niespodzianka podczas rodzinnych spotkań. Są one bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Ich smak wzbogacimy delikatnym miodem i płatkami migdałowymi.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
200 g płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
łyżka płatków migdałowych
2 owoce mango
1 jajko
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki ksylitolu
łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Następnie dokładnie je blendujemy.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane i migdałowe, ksylitol oraz odrobinę proszku do pieczenia. Wlewamy do tego jogurt naturalny i całość lekko zagniatamy.
  3. Dodajemy do tego jajko, miód oraz zblendowane owoce i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Gęstą masę umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu formujemy z niej okrągłe, równej wielkości ciastka.
  6. Przysmaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsiane ciastka z mango – jak je serwować?

Chrupiące ciastka z mango doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas popołudniowego relaksu w wiosenne dni. Z pewnością przypadną do gustu osobom, które lubią sięgać po różne owocowe smaki. Deser ten najlepiej serwować z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Doskonale komponuje się również z jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Jak obrać mango? Mamy dla was 3 proste sposoby