Zamknij
Lody jagodowe
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na wykorzystanie jagód w kuchni? Sprawdź, jak przyrządzić z nich smakowite lody idealne na letni deser.

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wykorzystujemy je w kuchni do przyrządzania różnych przysmaków. Są doskonałym dodatkiem do ciast, gofrów i naleśników. Warto przygotować z nich również zdrowe koktajle. W wakacje dużą popularnością cieszą się także lody o smaku jagodowym. Taki deser możesz bez problemu przyrządzić samodzielnie. Oto łatwa receptura.

Lody jagodowe - pomysł na wakacyjny przysmak

Lody jagodowe są niezwykle kremowe i orzeźwiające. Ich delikatny, owocowy smak sprawia, że wprost trudno im się oprzeć. Doskonale sprawdzą się jako wakacyjny deser po pracowitym dniu. Możesz serwować je również podczas różnych rodzinnych uroczystości oraz na spotkaniach w gronie znajomych.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
400 g jagód
200 ml śmietanki do deserów
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru brzozowego

Sposób przygotowania

  1. Jagody dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy je do blendera.
  2. Dodajemy do nich śmietankę, sok z cytryny oraz odrobinę aromatu waniliowego.
  3. Wsypujemy ksylitol i wszystko dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  4. Masę przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Lody jagodowe - sposób podania

Lody w takim wydaniu najlepiej serwować w szklanych pucharkach, aby cieszyły oko apetycznym wyglądem. Można dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty lub rozmarynem. Doskonałym dodatkiem są także orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Warto ułożyć na nich również kilka świeżych jagód.

Zobacz także: 4 łatwe przepisy na muffiny z jagodami. Będziecie pod wrażeniem ich smaku!