Oceń
Szukasz pomysłu na wykorzystanie jagód w kuchni? Sprawdź, jak przyrządzić z nich smakowite lody idealne na letni deser.
Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wykorzystujemy je w kuchni do przyrządzania różnych przysmaków. Są doskonałym dodatkiem do ciast, gofrów i naleśników. Warto przygotować z nich również zdrowe koktajle. W wakacje dużą popularnością cieszą się także lody o smaku jagodowym. Taki deser możesz bez problemu przyrządzić samodzielnie. Oto łatwa receptura.
Lody jagodowe - pomysł na wakacyjny przysmak
Lody jagodowe są niezwykle kremowe i orzeźwiające. Ich delikatny, owocowy smak sprawia, że wprost trudno im się oprzeć. Doskonale sprawdzą się jako wakacyjny deser po pracowitym dniu. Możesz serwować je również podczas różnych rodzinnych uroczystości oraz na spotkaniach w gronie znajomych.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
400 g jagód |
200 ml śmietanki do deserów |
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego |
łyżeczka soku z cytryny |
2 łyżeczki cukru brzozowego |
Sposób przygotowania
- Jagody dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy je do blendera.
- Dodajemy do nich śmietankę, sok z cytryny oraz odrobinę aromatu waniliowego.
- Wsypujemy ksylitol i wszystko dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Masę przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce.
Lody jagodowe - sposób podania
Lody w takim wydaniu najlepiej serwować w szklanych pucharkach, aby cieszyły oko apetycznym wyglądem. Można dodatkowo udekorować je listkami świeżej mięty lub rozmarynem. Doskonałym dodatkiem są także orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Warto ułożyć na nich również kilka świeżych jagód.
Zobacz także: 4 łatwe przepisy na muffiny z jagodami. Będziecie pod wrażeniem ich smaku!
Ocen artykuł