Zamknij

Mazurki Ewy Wachowicz - przepis na ciasto z makiem na wielkanocny stół

09.03.2021
Aktualizacja: 09.03.2021 21:59
Mazurek z makiem to ciekawa alternatywa dla tego tradycyjnego.
fot. Shutterstock

Mazurki Ewy Wachowicz to pyszne, a zarazem łatwe i szybkie ciasta na Wielkanoc. Poznaj przepis na makowy mazurek, który jest ciekawą alternatywą dla tego tradycyjnego, z kajmakiem. 

Co bardziej odda wielkanocny klimat, jak nie kolorowe, pięknie zdobione i zarazem pyszne mazurki? Przepisy na te tradycyjne ciasta dziś możemy znaleźć niemal wszędzie. Co jednak w tym wszystkim jest najlepsze - mazurek mazurkowi nie jest równy, ponieważ wariacji na temat tego ciasta jest mnóstwo, a wszystkie są równie pyszne. Poznaj przepis na mazurek makowy Ewy Wachowicz.

Zobacz także: Mazurek tradycyjny - symbol polskich Świąt Wielkanocnych 

Przepis na mazurek makowy Ewy Wachowicz 

Spód do mazurka - składniki: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła lub margaryny, 
  • 50 g drożdży piekarskich, 
  • 1 szklanka gęstej śmietany, 
  • 1 łyżka białego lub brązowego cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 białko, 
  • 2 żółtka. 

Mazurek makowy - składniki na masę makową: 

  • 1 l mleka krowiego, 
  • 1/2 kg niebieskiego maku, 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru, 
  • 20 g drożdży piekarniczych, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki konfitury,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 1 jajko,
  • 1 białko,
  • ok. 35 g orzechów włoskich lub innych, 
  • ok. 30 g rodzynek sułtańskich, 
  • ok. 30 g płatków migdałowych, 
  • ok. 50 g daktyli suszonych bez pestek, 
  • ok. 90 g moreli suszonych, 
  • ok. 90 g suszonych fig. 

Czym udekorować mazurek? 

Do dekoracji przyda ci się:  

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, 
  • migdały całe, 
  • cukier puder, 
  • sok z cytryny. 

Zobacz także:  Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Jak zrobić mazurek z makiem Ewy Wachowicz? 

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Naszykuj potrzebne składniki na mazurek makowy i sprawdź, czy na pewno wszystkie z nich mają temperaturę pokojową. Jeśli nie, lepiej poczekaj. W przeciwnym razie mazurek z makiem nie będzie tak pyszny, jak faktycznie mógłby być. 
  2. Do naczynia wlej śmietanę, wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy, skrusz drożdże, dobrze wszystko zamieszaj i odstaw na bok. 
  3. Naszykuj dużą stolnicę, przesiej na nią mąkę, wyłóż miękkie masło i oba składniki razem dobrze posiekaj. 
  4. Posiekane masło z mąką ułóż w kopiec i na jego środku zrób niewielkie wgłębienie. 
  5. Do wgłębienia wbij jedno jajko, dwa żółtka i wlej uprzednio przygotowaną i odłożoną na bok śmietanę. Kolejno energicznie zagnieć ciasto, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. 
  6. Zagniecione ciasto przykryj kuchenną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  7. Do osobnego naczynia wsyp cukier, skrusz do niego drożdże, dobrze ona składniki wymieszaj i odstaw na kilka chwil. 
  8. Wszystkie bakalie drobno posiekaj, przełóż do miski i zalej je rumem. 
  9. Posiekaj także orzechy. 
  10. Przesyp mak do rondelka i zalej go gorącym mlekiem. Odstaw na 30 minut, żeby dobrze namókł. Po upływie tego czasu odcedź mak z wody i zmiel do dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. 
  11. Do zmielonego maku dodaj konfiturę i nasączone rumem bakalie. Wsyp także posiekane orzechy, płatki migdałowe, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, cukier waniliowy, drożdże wymieszane z cukrem i wszystko dokładnie zamieszaj. 
  12. Naszykuj szklankę, wbij do niej jedno jajko, dodaj białka, wlej miód, wszystko dokładnie roztrzep i wlej do masy makowej. 
  13. Kiedy ciasto na mazurek wyrośnie, podziel je na dwie równe części i obie wyłóż na obficie obsypaną mąką stolnicę. Każdą z części rozwałkuj tak, aby powstały dwa równe i estetyczne prostokąty. 
  14. Powstałe oba spody do mazurka wysmaruj białkiem i wyłóż na nie po równo masę makową. Oba makowe mazurki Ewy Wachowicz odstaw na 15 minut. 
  15. Po upływie 15 minut, włóż mazurek makowy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut. 
  16. Wystudzony mazurek makowy polej zrobionym przez siebie lukrem i udekoruj go z pomocą całych migdałów i kandyzowanych skórek cytrusów. 

Zobacz także: Mazurek bezglutenowy - jak go przygotować? Jakiej mąki użyć?