Zamknij

Mazurek tradycyjny - symbol polskich Świąt Wielkanocnych

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 16:01
Mazurek tradycyjny Ewy Wachowicz - przepis.
fot. Shutterstock

Mazurek tradycyjny to najpopularniejsze ciasto, jakie możemy spotkać na wielkanocnym stole. Warto zatem dowiedzieć się, jaka jest jego tradycja i poznać przepis na tradycyjny, polski mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz. 

Mazurek tradycyjny w wielu polskich domach króluje wśród ciast na wielkanocnych stołach. Co ciekawe jego nazwa wywodzi się od mieszkańca dawnego Mazowsza, czyli Mazura. A kluczem do udanego wypieku były jego bogate dekoracje i zdobienia. 

Zobacz także: 3 przepisy na mazurek wielkanocny. Poznaj jego tradycyjny smak!

Tradycyjny mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz - przepis 

Przepis na mazurka tradycyjnego nie należy do wymagających, jednak jego wykonanie wymaga pewnej wprawy w kuchni. Jeśli nasza przygoda z pieczeniem wielkanocnych słodkości dopiero się zaczęła lub jeśli chcemy stworzyć coś innego niż zwykle, postawmy na tradycyjny mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz. 

Zobacz także: Mazurek bez pieczenia - przepis w 20 minut
 

Mazurek tradycyjny według Ewy Wachowicz 

Aby wykonać tradycyjny mazurek Ewy Wachowicz, będziesz potrzebować: 

  • 450 g mąki, 
  • pięć żółtek, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 220 g masła, 
  • białko do sklejenia i posmarowania ciasta. 

Dekoracja: 

  • prażone migdały, 
  • suszona żurawina, 
  • papryczka chili, 
  • ozdoby z czekolady. 

Dodatkowo: 

  • konfitura pomarańczowa, 
  • dżem z czarnej porzeczki, 
  • szczypta chili, 
  • garść suszonej żurawiny namoczonej w rumie. 

Kajmak: 

  • jedna puszka mleka skondensowanego słodzonego. 

Krem czekoladowy: 

  • dwie tabliczki czekolady, 
  • dwie łyżki masła, 
  • cztery łyżki wody, 
  • cztery żółtka, 
  • trzy łyżki cukru pudru. 

Zobacz także: Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Sposób przygotowania: 

Mazurek tradycyjny rozpocznij od zgromadzenia potrzebnych składników i rozstawienia ich na stolnicy. 

  1. Do przesianej mąki dodaj starte na tarce ugotowane żółtka jaj, cukier puder, schłodzone masło i wszystko razem wymieszaj. Tak powstałe ciasto dokładnie zagnieć i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. 
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki oderwij od niego kawałek, a resztę rozwałkuj na kształt formy. Następnie przełóż ją na papier do pieczenia. 
  3. Z wcześniej oderwanej części, zrób brzegi do ciasta w blasze oraz szachownicę na wierzchu ciasta. Następnie nakłuj widelcem spód ciasta, a na szachownicy wykonaj dekoracyjne cięcia za pomocą noża. 
  4. Tak przygotowane ciasto na mazurek tradycyjny przykryj papierem do pieczenia i połóż na niego groch lub fasolę, żeby go obciążyć. 
  5. Do rozgrzanego na 180 st. Celsjusza piekarnika włóż blachę z ciastem i piecz przez 15 minut. 
  6. Po tym czasie zdejmij papier z wierzchu i zostaw jeszcze chwilę w piekarniku, żeby ciasto zdążyło się zarumienić. Wyjmij i ostudź upieczone ciasto. 
  7. Puszkę z mlekiem gotuj przez trzy godziny, aby otrzymać z niego kajmak. 
  8. Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną, cały czas dodając wodę i masło. 
  9. Do miski wbij żółtka jaj, wsyp cukier puder i ubijaj do uzyskania jednolitej masy, a potem dodaj po trochu czekoladę. 
  10. Dwa kwadraty leżące po przeciwległych stronach wyłóż dżemem porzeczkowym, a pozostałe dwa konfiturą pomarańczową. 
  11. Krem czekoladowy nałóż na pierwszy kwadrat, a do reszty kremu dodaj chili i rozsmaruj go na drugim kwadracie. 
  12. Na trzeci kwadrat, znajdujący się obok kremu z chili, połóż żurawinę maczaną w rumie i przykryj kajmakiem. Resztę kajmaku nałóż na ostatni kwadrat mazurka. 
  13. Tak przyrządzony mazurek tradycyjny udekoruj prażonymi migdałami, czekoladą, owocami kandyzowanymi i żurawiną wedle uznania.