Zamknij

Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

10.03.2021
Aktualizacja: 10.03.2021 14:49
Nieziemski mazurek pomarańczowy Magdy Gessler.
fot. Shutterstock

Mazurek pomarańczowy z czekoladą coraz częściej pojawia się na stołach w czasie Wielkanocy. Jego orzeźwiająca masa owocowa sprawiła, że przepis udoskonaliła słynna restauratorka Magda Gessler.

Mazurki to wypieki, bez których nie może obyć się żaden wielkanocny koszyczek i stół. Ten tradycyjny zawiera masę kajmakową, słodkie suszone figi i migdały.  Jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego na stałe wpisał się w polską tradycję kulinarną, a wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Sprawdzony i wykorzystywany od lat przepis na mazurek, w tym roku warto unowocześnić i postawić na jego pomarańczową wersję. 

Zobacz także:  Mazurek kajmakowy - przepis na pyszne ciasto wielkanocne

Przepis na mazurek pomarańczowy Magdy Gessler  

W tradycyjnym mazurku kruche ciasto łączymy z masą kajmakową lub np. orzechową. Ciasta te są dość słodkie i często nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji deseru. Owocowe nadzienie będzie zatem miłą odmianą. Masa pomarańczowa jest orzeźwiająca i lekka, a do jej przygotowania nie wykorzystujemy śmietany czy skondensowanego mleka. Całe ciasto bardziej przypomina tartę, niż klasyczny przysmak, który znamy z wielkanocnych stołów. Jak zrobić mazurek pomarańczowy Magdy Gessler?  

Mazurek pomarańczowy - przygotowanie: 

Ciasto: 

  • 300 g mąki krupczatki, 
  • 200 g zimnego masła, 
  • 100 g cukru, 
  • jedno żółtko, 
  • jedna łyżka kwaśnej śmietany. 

Sposób przygotowania: 

  1. Posiekaj mąkę z cukrem i masłem za pomocą ostrego noża. Następnie zagnieć ciasto z dodatkiem śmietany i żółtka. Uformuj je w zbitą kulę, owiń kuchenną ściereczką i wstaw do lokówki na około godzinę. 
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt formy do wypieków wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli posiadasz blachę z wysuwanym jednym bokiem, użyj jej, dzięki temu zapobiegniesz pokruszeniu się ciasta w trakcie wyjmowania go z formy. 
  3. Surowe ciasto nakłuj widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu poczekaj, aż ostygnie. 

Masa pomarańczowa do mazurka: 

  • sześć dużych pomarańczy, 
  • 200 g cukru, 
  • pół łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy, 
  • trzy łyżeczki żelatyny w proszku lub agar-agar, 
  • migdały do ozdoby. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zanim zaczniesz przygotowanie masy, dokładnie umyj i wyszoruj pomarańcze. 
  2. Następnie wyciśnij z nich sok, dodaj do niego 100 g cukru i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Skórki pokrój na małe kawałki i gotuj w dwóch litrach wody przez godzinę. 
  3. Tak obgotowane kawałki skórek pomarańczy odcedź i zmiksuj. Otrzymany mus wymieszaj z sokiem z cytryny, żelatyną i dopraw odrobiną cukru oraz olejkiem pomarańczowym. 
  4. Za pomocą noża z tępym czubkiem, na ostudzonym cieście rozsmaruj masę w chwili, gdy zacznie powoli tężeć.  

Polewa: 

  • 50 gramów gorzkiej czekolady, 
  • jedna łyżka masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. 
  2. Kiedy masa pomarańczowa do mazurka zastygnie całkowicie, polej ją czekoladą i posyp migdałami. 

Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler podawaj na talerzykach deserowych z liśćmi świeżej mięty i plasterkami cytryny.  

Zobacz także:  Pascha - przepis Magdy Gessler na pyszną paschę wielkanocną