Zamknij

Mazurek kajmakowy - przepis na pyszne ciasto wielkanocne

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 22:56
Jak zrobić wielkanocny mazurek kajmakowy?
fot. Shutterstock

Mazurek kajmakowy to ciasto, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Wypełniony po brzegi słodką masą z pewnością zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Efektownie udekorowany stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu.

Zastanawiasz się, jakie ciasto upiec na tegoroczne święta? Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na pyszny wielkanocny mazurek kajmakowy. 

Zobacz także: Mazurek bez pieczenia - przepis w 20 minut

Wielkanocny mazurek kajmakowy - przepis na kruche ciasto 

Mazurek kajmakowy to jeden z wielkanocnych przysmaków. W wersji tradycyjnej przygotowuje się go z kruchego ciasta, słodkiej masy oraz dekoracji wykonanej z orzechów i suszonych owoców.  

Składniki: 

  • 35 dag mąki pszennej, 
  • 5 dag cukru pudru, 
  • 20 dag masła, 
  • 2 żółtka, 
  • łyżka gęstej śmietany. 

Przygotowanie: 

  1. Do mąki dodaj masło i posiekaj je na małe kawałki. Następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz śmietanę i przystąp do zagniatania ciasta.  
  2. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę
  3. Ciasto podziel na dwie części - jedną rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i przełóż do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Z pozostałej części ciasta uformuj poskręcane wałeczki, które będą stanowiły boki mazurka. 
  5. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 30 minut

Zobacz także: Proste ciasto wielkanocne - sernik i babka czekoladowa

Tradycyjny mazurek kajmakowy - przepis na masę kajmakową 

Składniki: 

  • 500 ml śmietanki 36 proc., 
  • 1/2 szklanki cukru. 

Masa kajmakowa do mazurka - przygotowanie krok po kroku: 

  1. Śmietankę wraz z cukrem zagotuj w rondelku, jednocześnie mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. 
  2. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, do momentu zgęstnienia masy.  
  3. Masę ostudź, a następnie wyłóż ją na spód mazurka. 

Świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji jest przygotowanie mazurka kajmakowego przekładanego dżemem wiśniowym lub porzeczkowym, którego kwaskowaty smak idealnie łączy się ze słodką masą. Inną równie ciekawą propozycją jest mazurek kajmakowy z dżemem morelowym. 

Warto wiedzieć o tym, że 100 g mazurka kajmakowego tradycyjnego to ok. 345 kcal. 

Zobacz także: Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Jak udekorować mazurek wielkanocny? 

W tym przypadku wszystko tak naprawdę zależy od twojej inwencji twórczej. Wielkanocny mazurek kajmakowy zazwyczaj dekoruje się przy użyciu orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, suszonych owoców - rodzynek, śliwek, fig czy gruszek - a także polewą czekoladową

Tradycyjnym elementem dekoracyjnym są bazie wykonane z płatków prażonych migdałów i czekolady. Przy użyciu szprycy oraz polewy czekoladowej możesz w bardzo prosty sposób ozdobić ciasto napisem „Alleluja”. Innym ciekawym pomysłem jest stworzenie bakaliowych kwiatów.  

Zobacz także: Wypieki wielkanocne - co warto przygotować na święta?