Zamknij

Mazurek bezglutenowy - jak go przygotować? Jakiej mąki użyć?

08.03.2021
Aktualizacja: 08.03.2021 22:10
Mazurka możemy zrobić także w wersji bezglutenowej.
fot. Shutterstock

Mazurek bezglutenowy to alternatywna wersja tradycyjnego wielkanocnego wypieku. Jego wykonanie jest proste i szybkie. Sprawdź najlepszy przepis na mazurek bezglutenowy, który zachwyci wszystkich gości.

Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych ciast. Dzięki nowoczesnym przepisom, ich smakiem mogą cieszyć się również osoby przybywające na różnorodnych dietach eliminacyjnych. 

Zobacz także: Mazurek kajmakowy - przepis na pyszne ciasto wielkanocne

Bezglutenowy mazurek - proste i smaczne ciasto 

Chcesz przygotować tradycyjne polskie ciasto w wersji niezawierającej mąki pszennej, ale boisz się, że się nie uda, nie przypadnie do gustu twoim gościom lub będzie zbyt czasochłonne? Nic bardziej mylnego. 

Mazurek to szybki i łatwy w przygotowaniu wypiek na bazie delikatnego ciasta kruchego i dowolnie dobranego kremu. W równie nieskomplikowany sposób można przygotować mazurek bezglutenowy. Wystarczy niewielka modyfikacja składników. Na dodatek spód można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej, a później jedynie dodać do niego ulubione wykończenie i udekorować. 

Zobacz także: Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Z jakiej mąki zrobić mazurka bezglutenowego?

Podstawą ciasta kruchego, z którego wykonuje się spód do tradycyjnego mazurka, jest mąka pszenna, masło i jajka. Według uznania można do niego dodać również odrobinę kakao, cukru waniliowego czy aromatów. W wersji bezglutenowej konieczne jest wyeliminowanie zwykłej mąki. Czym ją zastąpić? Możliwości jest kilka. 

W większości przepisów jako zamiennik spotyka się mąkę kukurydzianą, ryżową lub migdałową. Dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji można dodać również odrobinę mąki ziemniaczanej, która ma właściwości zagęszczające. Reszta składników oraz cały proces przygotowania i pieczenia ciasta pozostają bez zmian. Polewa oraz sposób wykończenia jest jedynie kwestią pomysłowości i inwencji twórcy, jednak do najpopularniejszych wersji należą: 

  • bezglutenowy mazurek orzechowy, 
  • mazurek kajmakowy bezglutenowy, 
  • mazurek makowy bezglutenowy, 
  • mazurek czekoladowy bezglutenowy ze świeżymi owocami lub bakaliami, 
  • bezglutenowy mazurek migdałowy. 

Zobacz także: Mazurek tradycyjny - symbol polskich Świąt Wielkanocnych

A może mazurek wegański bezglutenowy? 

Kolejną ciekawą propozycją jest bezglutenowy mazurek wielkanocny w wersji wege. Jego przygotowanie wymaga nieco większych nakładów pracy, ponieważ konieczna jest rezygnacja ze wszystkich podstawowych składników zawartych w tradycyjnych przepisie. Kuchnia roślinna jest jednak coraz popularniejsza, a produkty wegańskie można znaleźć już nie tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, lecz również w wielu dobrze zaopatrzonych supermarketach. 

Mazurek bezglutenowy bezmleczny można upiec na bazie mieszanki mąki ziemniaczanej, ryżowej i zmielonych migdałów. Tradycyjne masło warto zastąpić np. olejem kokosowym, a mleko krowie napojem roślinnym (np. ryżowym, migdałowym czy owsianym). Natomiast krem do mazurka można wykonać, wykorzystując np. zmielone daktyle, puree z marchewki, masło orzechowe i roztopioną gorzką czekoladę. W łatwy sposób można zrobić także tradycyjną masę budyniową na bazie mleka roślinnego i udekorować ją migdałami, kawałkami owoców czy bakaliami.