Zamknij

Mazurek bez pieczenia - przepis w 20 minut

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 11:21
mazurek bez pieczenia przepis
fot. Shutterstock

Potrawy wielkanocne zajmują ci zbyt wiele czasu i nie wiesz, w co włożyć ręce? Gwarantujemy, że zaoszczędzisz sporo czasu oraz twoi bliscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Nie przemęczaj się i sprawdź, najlepszy przepis na mazurka bez pieczenia.

Czy tego chcemy, czy nie, przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze będą czasochłonne. Przed Wielkanocą trzeba umyć okna, uprać firany, zrobić wiosenne porządki w całym domu, a także zawczasu przygotować wielkanocne potrawy. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy szybki przepis na mazurka bez pieczenia. 

Zobacz także: 3 przepisy na mazurek wielkanocny. Poznaj jego tradycyjny smak!

Przepis na mazurka bez pieczenia 

Praca niemal od świtu do nocy i natłok codziennych obowiązków wcale nam tych przygotowań nie ułatwiają. Nic dziwnego więc, że tak chętnie sięgamy po coraz to nowsze sposoby na oszczędność czasu i ułatwienie sobie codziennego życia. W przypadku Świąt Wielkanocnych takim ułatwieniem okazują się być szybkie przepisy na ciasta wielkanocne czy inne świąteczne potrawy. Poznaj banalnie prosty przepis na mazurka bez pieczenia na waflach, który zrobisz w 20 minut. 

Mazurek kajmakowy bez pieczenia - przepis 

Czas przygotowania: ok. 20 minut 

Ilość porcji: ok. 15 kawałków 

Składniki: 

  • suche wafle prostokątne (pół paczki),
  • masa kajmakowa z puszki (ok. 400 g), 
  • orzechy laskowe (ok. ½ szklanki), 
  • wiórki kokosowe (ok. 1/3 szklanki),
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (1/3 szklanki),
  • nasiona słonecznika (ok. 1/4 szklanki),
  • płatki migdałów (1/4 szklanki), 
  • dżem porzeczkowy lub truskawkowy (ok. dwóch łyżek). 

Zobacz także: 5 wyjątkowych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Zaskocz bliskich pysznymi wypiekami

Sposób przygotowania: 

  1. Orzechy, nasiona i kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekaj nożem. 
  2. Wyjmij wszystkie prostokątne wafle z paczki i delikatnie przekrój je na pół. 
  3. Jedną połowę schowaj do paczki i odłóż na inną okazję. Drugą rozłóż na blacie. 
  4. Wafle przełóż masą kajmakową (jednego wafla posmaruj tylko dżemem) 
  5. Kiedy wszystkie wafle będą ułożone jeden na drugim, górę posmaruj masą kajmakową nieco bardziej obficie niż wcześniejsze warstwy. 
  6. Posmarowany kajmakiem wierzch posyp wcześniej posiekanymi składnikami. 
  7. Aby ułatwić gościom poczęstunek, mazurek bez pieczenia na waflu pokrój na kawałki jeszcze przed podaniem go do stołu. 

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!

Jeśli nie zależy ci na czasie i nie zamierzasz go od razu podawać na stół, przed posmarowaniem wierzchniej warstwy kajmakiem połóż na wafle np. deskę do krojenia i odstaw je tak na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu po kilkudziesięciu minutach wafle przesiąkną masą kajmakową i już nie będą się odkształcać. Po tym drobnym zabiegu już możesz bez obaw posmarować górę pozostałym kajmakiem i ozdobić ją posiekanymi orzechami oraz resztą składników.