Oceń
Potrawy wielkanocne zajmują ci zbyt wiele czasu i nie wiesz, w co włożyć ręce? Gwarantujemy, że zaoszczędzisz sporo czasu oraz twoi bliscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Nie przemęczaj się i sprawdź, najlepszy przepis na mazurka bez pieczenia.
Czy tego chcemy, czy nie, przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze będą czasochłonne. Przed Wielkanocą trzeba umyć okna, uprać firany, zrobić wiosenne porządki w całym domu, a także zawczasu przygotować wielkanocne potrawy. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy szybki przepis na mazurka bez pieczenia.
Zobacz także: 3 przepisy na mazurek wielkanocny. Poznaj jego tradycyjny smak!
Przepis na mazurka bez pieczenia
Praca niemal od świtu do nocy i natłok codziennych obowiązków wcale nam tych przygotowań nie ułatwiają. Nic dziwnego więc, że tak chętnie sięgamy po coraz to nowsze sposoby na oszczędność czasu i ułatwienie sobie codziennego życia. W przypadku Świąt Wielkanocnych takim ułatwieniem okazują się być szybkie przepisy na ciasta wielkanocne czy inne świąteczne potrawy. Poznaj banalnie prosty przepis na mazurka bez pieczenia na waflach, który zrobisz w 20 minut.
Mazurek kajmakowy bez pieczenia - przepis
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: ok. 15 kawałków
Składniki:
- suche wafle prostokątne (pół paczki),
- masa kajmakowa z puszki (ok. 400 g),
- orzechy laskowe (ok. ½ szklanki),
- wiórki kokosowe (ok. 1/3 szklanki),
- kandyzowana skórka pomarańczowa (1/3 szklanki),
- nasiona słonecznika (ok. 1/4 szklanki),
- płatki migdałów (1/4 szklanki),
- dżem porzeczkowy lub truskawkowy (ok. dwóch łyżek).
Zobacz także: 5 wyjątkowych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Zaskocz bliskich pysznymi wypiekami
Sposób przygotowania:
- Orzechy, nasiona i kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno posiekaj nożem.
- Wyjmij wszystkie prostokątne wafle z paczki i delikatnie przekrój je na pół.
- Jedną połowę schowaj do paczki i odłóż na inną okazję. Drugą rozłóż na blacie.
- Wafle przełóż masą kajmakową (jednego wafla posmaruj tylko dżemem)
- Kiedy wszystkie wafle będą ułożone jeden na drugim, górę posmaruj masą kajmakową nieco bardziej obficie niż wcześniejsze warstwy.
- Posmarowany kajmakiem wierzch posyp wcześniej posiekanymi składnikami.
- Aby ułatwić gościom poczęstunek, mazurek bez pieczenia na waflu pokrój na kawałki jeszcze przed podaniem go do stołu.
Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!
Jeśli nie zależy ci na czasie i nie zamierzasz go od razu podawać na stół, przed posmarowaniem wierzchniej warstwy kajmakiem połóż na wafle np. deskę do krojenia i odstaw je tak na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu po kilkudziesięciu minutach wafle przesiąkną masą kajmakową i już nie będą się odkształcać. Po tym drobnym zabiegu już możesz bez obaw posmarować górę pozostałym kajmakiem i ozdobić ją posiekanymi orzechami oraz resztą składników.
Oceń artykuł