Zamknij

Mazurek Magdy Gessler - jak zrobić tradycyjne świąteczne ciasto?

09.03.2021
Aktualizacja: 09.03.2021 22:08
Warto wypróbować przepis na mazurek wg Magdy Gessler
fot. Shutterstock

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler cieszy się dużą popularnością. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem i polewą czekoladową, który nie może się nie udać.

Mazurek wielkanocny to nieodłączny element świątecznej uczty i absolutnie nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Chcesz mieć pewność, że twój mazurek wielkanocny będzie idealny i od pierwszego kęsa zachwyci podniebienia gości? Nie eksperymentuj i poznaj sprawdzony przepis na mazurek według Magdy Gessler na kruchym cieście z kajmakiem i polewą czekoladową. 

Zobacz także: Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Przepis na kajmakowy mazurek Magdy Gessler 

Składniki na kruche ciasto do mazurka wg Magdy Gessler: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 4 ugotowane żółtka,
  • łyżka bardzo zimnej wody, 
  • starta skórka cytryny. 

Składniki na masę kajmakową do mazurka: 

  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g mielonych orzechów włoskich. 

Składniki na nadzienie czekoladowe: 

  • 250 g śmietany kremówki, 
  • 400 g gorzkiej czekolady. 

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc - pyszne i proste

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler - wykonanie krok po kroku 

  1. Przesiej mąkę do miski. 
  2. Dodaj cukier, szczyptę soli, posiekane masło i startą skórkę z cytryny. 
  3. Ugotowane żółtka przetrzyj przez drobne sito i dodaj do pozostałych składników. 
  4. Energicznie zagnieć wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia. 
  5. Po zagnieceniu ciasta zrób z niego kulę i dobrze zawiń w folię spożywczą. 
  6. Owinięte w folię ciasto włóż do lodówki na 60 minut. 
  7. Wyjmij blachę na mazurek wielkanocny i wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  8. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż je na blachę. 
  9. Ciasto rozprowadź równomiernie dłońmi lub z pomocą specjalnego wałeczka. 
  10. Ciasto włóż do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez 20 minut (ciasto powinno mieć złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do wystygnięcia. 
  11. Naszykuj rondelek i wlej do niego mleko oraz włóż masło. 
  12. Kiedy masło się rozpuści, wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. 
  13. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy i wymieszaj składniki. 
  14. Lekko ostudzoną masę orzechową wyłóż na mazurek. 
  15. W osobnym garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę i wsyp posiekaną gorzką czekoladę. 
  16. Kiedy polewa będzie gotowa, zdejmij ją z palnika i polej nią mazurek z masą orzechową. 
  17. Gotowy mazurek z przepisu Magdy Gessler ozdób według własnego uznania. 

Zobacz także: Mazurek bezglutenowy - jak go przygotować? Jakiej mąki użyć?