Oceń
Matcha cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Można ją dodać do wielu dań, ale absolutnym hitem jest matcha brownie. Wypróbuj przepis na ten deser.
Matcha to japońska herbata, która całkiem niedawno pojawiła się w naszym kraju. Dziś jest coraz popularniejsza w Polsce. Ludzie chętnie sięgają po nią, gdy wybierają orzeźwiające napoje. Okazuje się jednak, że można ją też zastosować do przyrządzenia pysznych deserów. Absolutnym hitem na TikToku jest brownie z dodatkiem matchy. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić i spróbujcie przyrządzić to ciasto samemu w domu.
Zobacz także: Brownie z cukinii w wersji fit. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na ciasto
Matcha brownie podbija TikToka. Wypróbuj przepis na to pyszne ciasto
Matcha ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i urodowych. Jest też bardzo smaczna. Trudno się zatem dziwić jej popularności.
Dziś coraz chętniej sięgamy po matchę we własnych kuchniach. Okazuje się bowiem, że możemy przyrządzić z niej wiele pysznych deserów. Jednym z nich jest matcha brownie. Tiktokerka @sunnysrecipes podzieliła się swoim przepisem na to smaczne i zdrowe ciasto.
- kuchnia
Inna
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1/3 szklanki roztopionego masła |
1/3 szklanki białej czekolady |
2 łyżki matchy |
2 jajka |
1 szklanka cukru |
1 łyżeczka wanilii |
1 szklanka mąki |
Sposób przygotowania
- Masło i czekoladę rozpuszczamy razem.
- W osobnym naczyniu łączymy ze sobą jajka, cukier oraz wanilię, a potem miksujemy te składniki.
- Do zmiksowanych produktów wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i wszystko razem mieszamy.
- Wsypujemy do tego mąkę oraz matchę.
- Składniki ponownie ze sobą mieszamy, aż powstanie gęste ciasto.
- Przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Zobacz także: Ten przepis na brownie to hit TikToka. Kawałek ma tylko 38 kcal
Matcha - właściwości
Matcha to produkt wykorzystywany w polskich kuchniach od niedawna. Warto jednak jak najczęściej włączać go do swojej diety, bowiem ma wiele cennych właściwości:
- przyspiesza metabolizm,
- obniża poziom szkodliwego cholesterolu,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
- to bogate źródło witamin A i C oraz żelaza, potasu i wapnia,
- pomaga w walce z wolnymi rodnikami,
- odmładza skórę,
- ma działanie uspokajające,
- podnosi poziom energii,
- jest naturalnym antyoksydantem,
- przeciwdziała trądzikowi,
- nawilża skórę,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi m.in. promieniowaniem UV i smogiem.
Zobacz także: Matcha nails to hit 2022 roku. TOP 10 pomysłów na taką stylizację paznokci
Ocen artykuł