Zamknij

Makowce na Wielkanoc - przepis na japoński makowiec

03.03.2021
Aktualizacja: 03.03.2021 16:13
makowiec na wielkanoc
fot. Shutterstock

Obok mazurków, bab i serników, makowce na Wielkanoc są typowymi ciastami, które piecze się na te jedne z najważniejszych świąt w roku. Kiedyś przygotowanie makowca stanowiło nie lada wyzwanie, obecnie jest bardzo łatwe.  

Zgodnie z tradycją, makowiec to jedno z najważniejszych ciast na świątecznym stole. Ta potrawa ma za zadanie zapewnić obfitość oraz dostatek w domu. Wykonanie tradycyjnego makowca wymaga czasu. Jest to bowiem ciasto bardzo pracochłonne. Dlatego w naszej kuchni coraz częściej króluje nowoczesna wersja makowca wielkanocnego. Czym się różni obecny makowiec na Wielkanoc od wersji dawniejszej? 

Zobacz także: 2 przepisy na pyszny, świąteczny makowiec. Dowiedz się, jak go przygotować

Makowce na Wielkanoc z masy makowej 

Współczesne wersje makowców wymagają mniejszego nakładu pracy. Robi się je zdecydowanie szybciej, przy czym wcale nie odstępują smakiem od tradycyjnych makowców. W kuchni polskiej pojawiają się także coraz częściej inspiracje z innych krajów. Dzisiejsze makowce na Wielkanoc od tradycyjnych odróżnia sposób przygotowania. Przede wszystkim nie musisz preparować maku samodzielnie, a wykorzystujesz gotową do spożycia i dostępną w każdym sklepie masę makową. Poza tym dawniej makowiec na Wielkanoc przygotowywano głównie z produktów, które pochodziły z własnego gospodarstwa. Dodatkowo robiono specjalne ciasto drożdżowe, którego składniki musiały mieć podobną temperaturę. Teraz jest to zbyteczne. Przykładem jest makowiec japoński, który wykonasz samodzielnie i naprawdę szybko.  

Zobacz także: Zupa makowa na Wigilię. Poznaj nasz przepis!

Japoński makowiec na Wielkanoc 

Japońska wersja makowca jest o tyle ciekawa, że dodaje się jabłka i nie ma ciasta. Ani drożdżowego, ani jakiegokolwiek innego. I to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczny od tradycyjnego polskiego makowca na Wielkanoc. 

Składniki z przeznaczeniem na dużą blachę: 

  • półtora kilograma masy makowej, 
  • 750 g jabłek, 
  • 10 jajek, 
  • dziewięć łyżek kaszy manny, 
  • pół szklanki płynnego miodu lub cukru, 
  • sok z połówki cytryny. 

Zobacz także: Pierniczki, makowiec, a może kutia? Twój ulubiony wigilijny deser wiele mówi o twojej osobowości

Przygotowanie: 

  1. Oddziel białka jajek od żółtek. Utrzyj dokładnie żółtka. Masa musi być puszysta. Białka ubij na sztywną pianę. 
  2. Masę makową dokładnie wymieszaj z kaszą manną. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj z miodem lub cukrem. 
  3. Masę makową połącz z żółtkami i dodaj ubitą pianę z białek. Przygotuj blachę lub tortownicę, do których wykładaj naprzemiennie jabłka z masą makową. Można też wszystko wymieszać. Tu panuje dowolność. 
  4. Tak przygotowany makowiec na Wielkanoc wstaw do nagrzanego, do 200 stopni piekarnika. Piecz około 50 minut. Wystudzone ciasto udekoruj polewą kajmakową i posyp orzechami. Smacznego!