Oceń
Magdalena Lamparska podzieliła się przepisem na smakowity sernik z dyni. "Przepiękny i przepyszny" - komentują internauci.
W jesienne dni warto sięgnąć po przepisy na ciasta z dodatkiem sezonowych przysmaków. Ciekawą recepturą podzieliła się ostatnio na Instagramie Magdalena Lamparska. Popularna aktorka filmowa i teatralna podpowiedziała, jak zrobić sernik z dodatkiem dyni. Taki przysmak doskonale sprawdzi się jako poobiedni deser. Trzeba przyznać, że to ciasto wygląda niezwykle apetycznie.
Szukasz pomysłu na smaczny deser? Wypróbuj ten przepis na sernik dyniowy
Magdalena Lamparska prowadzi profil na Instagramie, na którym możemy zobaczyć różne kadry z jej życia prywatnego i zawodowego. Ostatnio dużym zainteresowaniem jej fanów cieszył się opublikowany przez nią przepis na sernik dyniowy. Internauci nie kryli swojego zachwytu w komentarzach, jakie pojawiły się pod postem:
Jak na ciasta to tylko do Ciebie Magda.Wygląda i smakuje obłędnie.
Przepis zapisuję, też z chęcią zrobię, wygląda smacznie.
Taki sernik nie jest skomplikowany i można go przyrządzić z łatwo dostępnych składników. Jego smak podkreśla masa kajmakowa, która służy także jako dekoracja ciasta.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
120 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 dynia hokkaido |
400 g twarogu półtłustego |
250 g mascarpone |
szklanka dowolnego cukru |
duża śmietana np. 18% lub inna |
3 łyżki mąki ziemniaczanej |
4 jajka |
1 łyżeczka cynamonu |
3 łyżki masła |
dowolne ciastka np. herbatniki z czekoladą |
1 puszka kajmaku |
Sposób przygotowania
- Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut aż do miękkości.
- Połowę obieramy i blendujemy.
- Dodajemy do tego cukier, twaróg, serek mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną i całość blendujemy.
- Wbijamy jajka i wszystko ponownie miksujemy.
- Ciastka oraz roztopione masło blendujemy. Następnie wykładamy je do blachy.
- Na spód wylewamy masę serowo-dyniową.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 120-130 stopni.
- Następnie ciasto pieczemy przez 80 minut z użyciem termoobiegu.
Na koniec gotowy sernik dekorujemy kajmakiem.
Sernik dyniowy – jak go serwować?
Sernik dyniowy doskonale sprawdzi się jako deser podczas różnych spotkań w rodzinnym gronie. Będzie znakomitym dodatkiem do kawy lub rozgrzewającej jesiennej herbaty z cytryną i imbirem. Aby ładnie prezentował się na stole, można dodatkowo udekorować go orzechami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: Pieczona dynia z fetą to smaczne wegetariańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić
Ocen artykuł