Zamknij

Brownie z cukinii w wersji fit. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na ciasto

20.09.2021 13:56
Fit brownie z cukinii - Anna Lewandowska zdradziła przepis
fot. face to face/FaceToFace/REPORTER/East News

Anna Lewandowska chętnie dzieli się ze swoimi fankami przepisami na zdrowe łakocie. Jej brownie z cukinii podbija sieć. Zobaczcie, jak je zrobić.

Anna Lewandowska od lat propaguje zdrowy styl życia. Trenerka prowadzi blog Healthy Plan by Ann, na którym dzieli się ze swoimi fankami pomysłami na różne zdrowe dania i słodycze. Jedną z receptur, którą możemy znaleźć na jej stronie, jest przepis na fit brownie z cukinii. Jest to pyszna przekąska, która ma bardzo mało kalorii, a w dodatku jest zdrowa. Dzięki niej każdy bez wyrzutów sumienia może pozwolić sobie na chwilę przyjemności, gdy tylko najdzie go ochota na słodycze. Zobaczcie, jak przyrządzić brownie z przepisu Ani Lewandowskiej.

Zobacz także:  Przetestowałyśmy catering Anny Lewandowskiej. Czy warto sięgnąć po posiłki SuperMenu?

Fit brownie z cukinii - Anna Lewandowska zdradziła przepis

Brownie z cukinii to ciasto, które cieszy się naprawdę sporą popularnością. Jest bowiem świetną alternatywą dla klasycznych czekoladowych wypieków.

Anna Lewandowska podzieliła się z fanami przepisem na fit brownie z cukinii na swoim blogu hpba.pl. Zobaczcie, jakich składników potrzebujecie, żeby przyrządzić to pyszne i zdrowe ciasto. 

Składniki:

  • 250 g startej cukinii, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 150 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki gryczanej białej, 
  • 2 łyżki mąki owsianej, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 14 łyżek cukru kokosowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli morskiej. 

Poniżej możecie znaleźć recepturę krok po kroku.

Zobacz także:  To ciasto stało się hitem Instagrama. Jak zrobić red velvet brownie?

Jak zrobić brownie z cukinii z przepisu Ani Lewandowskiej? 

Masło i czekoladę należy rozpuścić w rondelku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtą część jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do niej ostudzoną masę z czekolady. Białka natomiast ubijamy osobno na sztywną pianę z dodatkiem soli morskiej i mąki ziemniaczanej. 

Cukinię dokładnie odsączamy z wody, a następnie wrzucamy ją do masy z żółtek i czekolady. Do tego dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz kakao. Wszystko razem mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy pianę z białek i ponownie mieszamy. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Zobacz także:  Ten przepis na brownie to hit TikToka. Kawałek ma tylko 38 kcal

Źródło: hpba.pl