Zamknij
Elżbieta II
fot. DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/East News

Jak przyrządzić deser w iście królewskim stylu? To ciasto czekoladowe z herbatnikami oczaruje was wyjątkowym smakiem.

Królowa Elżbieta II dużą wagę przywiązywała do swojego codziennego menu. Zazwyczaj starała się wybierać posiłki zdrowe i lekkostrawne, chociaż miała też pewne kulinarne słabostki. Chętnie sięgała po różne desery, a jednym z jej ulubionych przysmaków było ciasto czekoladowe z dodatkiem herbatników. Taki przysmak możecie przyrządzić samodzielnie według przepisu z TikToka.

Ciasto czekoladowe z herbatnikami – łatwa receptura

Przepis na ciasto czekoladowe zdobył już ponad 400 tysięcy polubień na TikToku. Warto zatem wypróbować go również w swojej kuchni. Przyrządzenie tego deseru nie jest skomplikowane i w dodatku nie wymaga pieczenia. Poza tym takie ciasto można zrobić z łatwo dostępnych składników. Ten wyśmienity przysmak z pewnością poprawi ci humor w jesienne, pochmurne dni.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
225 g okrągłych herbatników
2 jajka
225 g niesolonego masła
200 g cukru
140 g ciemnej czekolady
320 g płatków czekoladowych do ciasta

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie herbatniki drobno kruszymy.
  2. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka.
  3. Dodajemy do tego masło oraz cukier.
  4. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i wkładamy do rondelka. Całość rozpuszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą.
  5. Kiedy czekolada się rozpuści, wlewamy do tego jajeczną masę.
  6. Dodajemy pokruszone herbatniki i całość dokładnie mieszamy.
  7. Gotową masę wylewamy do okrągłej formy i umieszczamy w lodówce na ok. 3 godziny.
  8. Płatki czekoladowe rozpuszczamy w ten sam sposób, jak w przypadku tabliczki gorzkiej czekolady.
  9. Na koniec ciasto polewamy czekoladową masą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto czekoladowe – sposób podania

Od tego ciasta wprost trudno oderwać wzrok. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych przysmaków. Na królewskim dworze często serwowano go jako deser do popołudniowej herbaty, choć równie dobrze smakuje np. w połączeniu z ciepłym mlekiem albo filiżanką aromatycznej kawy.

Zobacz także: Majątek Elżbiety II. Królowa zostawiła po sobie fortunę