Zamknij
Dyniowe tiramisu
fot. Shutterstock

Chcesz się przenieść na chwilę do słonecznej Italii? Sięgnij po przepis na tiramisu, ale w nieco innej, bo… dyniowej odsłonie.

Z dyni możemy przyrządzić nie tylko smaczne dania obiadowe i przetwory. To popularne jesienne warzywo doskonale sprawdza się też jako składnik deserów. Jeżeli dopadła cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po przepis na dyniowe tiramisu. Jest równie smaczne jak to tradycyjne i zaskoczy cię delikatną, kremową konsystencją.

Dyniowe tiramisu – prosty przepis

Tiramisu w takiej jesiennej odsłonie to deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zanim sięgniemy po ten przepis, należy wcześniej przygotować puree z dyni. W tym celu warzywo trzeba umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy umieścić je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny. Po wystudzeniu miąższ dyni należy dokładnie zblendować.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    35 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
szklanka puree pieczonej dyni (piżmowej lub hokkaido)
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki do deserów
1 jajko
szczypta soli
filiżanka espresso
100 g okrągłych biszkoptów
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu
garść posiekanych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Żółtko ubijamy na parze z dodatkiem ksylitolu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  2. Stopniowo dodajemy do niego mascarpone i wszystko miksujemy.
  3. W oddzielnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę.
  4. Następnie wlewamy je do masy wraz z aromatem waniliowym i cytrynowym.
  5. Całość delikatnie mieszamy.
  6. Dodajemy do tego puree z dyni.
  7. Całą masę ponownie miksujemy.
  8. Biszkopty moczymy w kawie.
  9. W pucharkach układamy naprzemiennie warstwę ciastek oraz krem.
  10. Śmietankę ubijamy w misce z dodatkiem cukru pudru.
  11. Następnie dekorujemy nią każdy deser.
  12. Tiramisu posypujemy kakao i cynamonem.
  13. Na koniec dekorujemy je orzechami i płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dyniowe tiramisu – sposób podania

Dyniowe tiramisu to deser idealny na jesienne dni. Najlepiej serwować go w szklanych pucharkach, aby wszystkie warstwy były dokładnie widoczne. Zamiast orzechów lub płatków migdałowych możesz wykorzystać do jego dekoracji także inne składniki np. startą czekoladę lub kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Zobacz także: Oto szybki przepis na omlet dyniowy. Jest niezwykle puszysty i smaczny

loader