Zamknij
Dyniowe bułeczki
fot. Shutterstock

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym deserem? Ten przepis na dyniowe bułeczki z cynamonem skradnie twoje serce. Koniecznie wypróbuj go w kuchni.

Smakowita dynia to prawdziwa królowa jesieni. Doskonale smakuje w wersji pieczonej. Możemy przyrządzić z niej również wiele znakomitych przetworów. A co powiesz na deser z dodatkiem tego warzywa? Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić dyniowe bułeczki z cynamonem. Są niezwykle miękkie, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach.

Dyniowe bułeczki z cynamonem - idealny przysmak na jesienne dni

Dyniowe bułeczki z dodatkiem cynamonu doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Możesz być pewny, że ta receptura na stałe zagości w twojej kuchni wśród innych jesiennych przepisów. Jej podstawą jest oczywiście dynia. W tym przypadku najlepiej zastosować odmianę piżmową, która wyróżnia się unikalnym, słodkawym smakiem.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
0,5 szklanki ksylitolu
2 szklanki mąki
szklanka puree z dyni piżmowej
łyżeczka aromatu waniliowego
0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
3 łyżki masła
2 łyżki kefiru
1 żołtko

Sposób przygotowania

  1. W misce umieszczamy drożdże. Dodajemy do nich mleko i łyżkę ksylitolu.
  2. Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do oddzielnego naczynia wlewamy puree z dyni.
  4. Dodajemy do niego mąkę, aromaty, kefir, pozostały ksylitol oraz zaczyn.
  5. Masło roztapiamy w rondelku i również wlewamy go do naczynia.
  6. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je bawełnianą ścierką, a następnie odstawiamy na ok. 45 minut.
  7. Po upływie tego czasu, formujemy z niego równej wielkości bułeczki.
  8. Całość układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  9. Wszystko przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  10. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny.
  11. Na koniec posypujemy je cynamonem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować dyniowe bułeczki z cynamonem?

Bułeczki w takim wydaniu zaskakują apetycznym wyglądem i nieziemskim smakiem. Doskonale komponują się z ciepłym mlekiem. Możesz serwować je również w towarzystwie kawy zbożowej. Poza tym sprawdzą się jako deser do kawy czy herbaty podczas spotkań ze znajomymi.

Zobacz także: Oto przepis na makaron dyniowy. Smakuje niczym z włoskiej restauracji

loader