Zamknij
Drożdżówki ze śliwkami
fot. Shutterstock

Drożdżówki ze śliwkami sprawdzą się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Wypróbuj ten prosty przepis.

Dopadła cię ochota na coś słodkiego? Wiele smakowitych deserów możesz bez problemu przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Dziś zdradzimy ci przepis na drożdżówki z dodatkiem soczystych śliwek, które na pewno poprawią ci humor w jesienne dni.

Drożdżówki ze śliwkami - łatwy przepis

Drożdżówki z dodatkiem śliwek skradną serca wszystkich twoich domowników. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w przygotowaniu odpowiedniego ciasta drożdżowego. Poza tym ważną rolę w tym przepisie odgrywają węgierki. Pamiętaj o tym, aby układać je na bułkach skórką do dołu. W przeciwnym razie puszczony przez nie sok z łatwością wsiąknie w ciasto.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
400 g śliwek węgierek
szklanka ciepłego mleka
6 łyżek ksylitolu
2 jajka
łyżeczka aromatu waniliowego
kostka masła
4 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych
20 dag drożdży

Sposób przygotowania

  1. Pół kostki masła roztapiamy w rondelku i pozostawiamy je do wystygnięcia.
  2. W misce ucieramy drożdże z 3 łyżkami ksylitolu. Dodajemy do nich mleko oraz 2 łyżki mąki.
  3. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Do oddzielnego naczynia wsypujemy 3,5 szklanki mąki.
  5. Dodajemy do tego mleko, masło, drożdże, jajko, dwie łyżki ksylitolu oraz aromat waniliowy.
  6. Zagniatamy ciasto.
  7. Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, formujemy z niego równej wielkości okrągłe bułeczki.
  8. W każdej z nich przy pomocy szklanki robimy niewielkie wgłębienie i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  9. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z nich pestek.
  10. Owoce układamy w otworach ciasta skórkami do dołu. Następnie posypujemy je cynamonem i odrobiną płatków migdałowych.
  11. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  12. Z pozostałego masła, mąki oraz ksylitolu robimy kruszonkę.
  13. Następnie posypujemy nią wszystkie bułki.
  14. Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Drożdżówki ze śliwkami - sposób podania

Drożdżówki ze śliwkami są niezwykle miękkie i puszyste. Warto serwować je na śniadanie z dodatkiem ciepłego mleka. Sprawdzą się również jako deser do kawy lub herbaty. Jeżeli lubisz słodsze smaki, możesz polać je odrobiną lukru lub czekoladą do wypieków.

Zobacz także: Poznaj przepis na pieczone śliwki z miodem i migdałami. To prawdziwa poezja smaku

loader