Zamknij
Lody malinowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na orzeźwiający deser? Sprawdź, jak zrobić domowe lody z malin. Ich smak nie ma sobie równych.

Lato rozpieszcza nas nie tylko piękną pogodą, ale także różnymi sezonowymi przysmakami. W wakacje na twoim stole nie może zabraknąć m.in. soczystych i pachnących malin. Te apetyczne owoce świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Są także smacznym dodatkiem do różnych ciast i deserów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z nich domowe lody, które wprowadzą do twojej kuchni prawdziwie letni klimat.

Zobacz także: Przepis na muffinki z malinami. Prosta i szybka receptura

Domowe lody z malin – łatwa receptura

Lody malinowe sprawdzą się jako poobiedni deser. Mogą także być miłą kulinarną niespodzianką dla bliskich podczas grilla oraz różnych rodzinnych uroczystości. Najlepiej przyrządzić je na bazie serka mascarpone. To sprawi, że będą niezwykle kremowe oraz delikatne w smaku.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
150 g świeżych malin
250 g serka mascarpone
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru brzozowego
kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

  1. Maliny lekko płuczemy, a następnie wrzucamy je do blendera.
  2. Dodajemy do nich serek mascarpone oraz cukier brzozowy i waniliowy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  4. Lody przekładamy do pojemnika i umieszczamy je w zamrażarce.
  5. Po wyjęciu dekorujemy je listkami mięty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowe lody z malin – sposób podania

Lody w takim wydaniu wyglądają niezwykle apetycznie. Najlepiej serwować je w szklanych pucharkach albo wafelkach. Można posypać je dodatkowo pokruszoną bezą, płatkami migdałowymi lub startą białą czekoladą. Warto również udekorować je świeżymi malinami albo ulubioną polewą owocową.

Zobacz także: Poznaj przepis na mrożoną herbatę z malin. Jest idealna na letnie popołudnie

loader