Zamknij
Ciasto czekoladowe
fot. Shutterstock

Ciasto z bobu? Dlaczego nie. Oto przepis na smakowite brownie z dodatkiem tego warzywa.

Bób jest chętnie wykorzystywany do przyrządzania zup, sałatek oraz pierogów. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to popularne warzywo strączkowe może sprawdzić się również jako dodatek do ciast. Przygotowane z niego brownie jest niezwykle miękkie, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach.

Czekoladowe ciasto z bobu - jak je zrobić?

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników pysznym deserem, sięgnij po przepis na ciasto z bobu. Z łatwością przyrządzisz je w swojej kuchni. Zanim przystąpimy do pieczenia, bób należy dokładnie opłukać, a następnie ugotować go w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Do garnka warto wrzucić również odrobinę kminku, który zapobiega pojawieniu się wzdęć po zjedzeniu tego warzywa.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
300 g ugotowanego bobu
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
50 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g ksylitolu
0,5 kostki masła
3 łyżki migdałów
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Na początek ugotowany bób obieramy z łupinek i dokładnie blendujemy.
  2. Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia
  4.  W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka. Następnie wlewamy do niego również mleko oraz czekoladową masę i wszystko miksujemy.
  5. Suche składniki łączymy z mokrymi.
  6. Dodajemy do nich bób, migdały oraz orzechy włoskie i całość ponownie dokładnie miksujemy.
  7. Prostokątną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej gotową masę.
  8. Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto czekoladowe z bobem – szybki deser

Ciasto w takim wydaniu to ciekawa propozycja dla dużych i małych łasuchów. Sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Aby smakowało jeszcze lepiej, warto polać je sosem czekoladowym lub udekorować świeżymi owocami. Możesz serwować je również z arbuzowym sorbetem albo lodami śmietankowymi.

Zobacz także: Jak wybrać świeży bób? Poznajcie sprawdzone sposoby