Zamknij

Prosty przepis na ciasto z ricottą i śliwkami. Jest puszyste i przepyszne

03.09.2021 15:34
Ciasto z ricottą i śliwkami - prosty przepis na puszysty placek
fot. Shutterstock

Serek ricotta może stanowić świetną bazę dla deserów. Warto go wykorzystać zwłaszcza jesienią do stworzenia ciasta ze śliwkami.

Jesień i śliwki idą w parze. Warto zatem w tym sezonie zdecydować się na wszelkiego rodzaju potrawy i wypieki z dodatkiem tych drogocennych owoców. Mają one bowiem wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm oraz urodę. W dodatku są przepyszne. Zwłaszcza w połączeniu z... serkiem ricotta. Okazuje się, że te dwa składniki można zastosować w jednym przepisie. Wystarczy wykonać to proste, puszyste ciasto z ricottą i śliwkami. Z pewnością zachwycicie jego smakiem całą rodzinę. 

Zobacz także:  Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować

Ciasto z ricottą i śliwkami - prosty przepis na puszysty placek

Przepis na ciasto z ricottą i śliwkami jest banalnie prosty. Dzięki niemu jesteśmy w stanie zrobić pyszny, puszysty placek idealny na jesień.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

  • 500 g śliwek węgierek,
  • 250 g ricotty,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka pomarańczowa,
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem. Do miski przełożyć ricottę, a następnie dodać do niej ubite jajka. Całość roztrzepać energicznie łyżką, żeby składniki się połączyły. Do tego dodać oliwę z oliwek i startą skórkę pomarańczową. Ponownie przemieszać, a następnie przelać do mąki z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać, aż utworzy się jednolite ciasto. Potem przełożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie wszystkie połówki ułożyć na wierzchu ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 

Zobacz także:  Śliwki w occie to idealny dodatek do mięs i sałatek. Sprawdź, jak je przygotować

Śliwki - właściwości

Śliwki to bardzo zdrowe owoce, które warto włączyć do swojej diety. Wszystko dzięki ich cennym właściwościom: 

  • mają dużą zawartość błonnika, 
  • przyspieszają metabolizm,
  • regulują trawienie, 
  • są bogatym źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim: witaminy A, C, B i E oraz magnezu, potasu, żelaza, wapnia i fosforu,
  • mają działanie antynowotworowe, 
  • chronią przed wolnymi rodnikami, 
  • koją układ nerwowy,
  • poprawiają humor, 
  • zapobiegają zmianom miażdżycowym,
  • obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. 

Zobacz także:  Śliwki w boczku to przekąska idealna na jesień. Zrobisz je błyskawicznie