Zamknij
Ciasto z kaszy jaglanej
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny deser do kawy lub herbaty? Sprawdź, jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej. Jego smak z pewnością cię zaskoczy.

Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych – nic więc dziwnego, że tak wiele osób chętnie włącza ją do swojej codziennej diety. Ta kasza idealnie nadaje się do przyrządzania różnych potraw. Na śniadanie doskonale sprawdzi się w postaci zdrowej, pożywnej jaglanki na mleku. Możesz przygotować z niej również smaczne kotlety lub spożywać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem ulubionych owoców. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej, które smakuje równie wyśmienicie.

Ciasto z kaszy jaglanej – łatwy przepis

Taki deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Będziesz zaskoczony, że przyrządza się go tak szybko. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty lub jako szybka przekąska między posiłkami w szkole albo w pracy.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
kostka twarogu
3 łyżki miodu
3 łyżki ksylitolu
odrobina aromatu waniliowego
2 łyżki masła
2 jajka

Sposób przygotowania

  1. W misce umieszczamy ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie łączymy ją z twarogiem i wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do gotowego ciasta wbijamy jajka, dodajemy miód, ksylitol, masło oraz odrobinę aromatu waniliowego i wszystkie składniki miksujemy.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nią masę.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut, aż stanie się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto z kaszy jaglanej – jak serwować?

Takie ciasto najlepiej udekorować przed podaniem płatkami migdałów i rodzynkami. Dla lepszego smaku możesz je również posypać cukrem pudrem lub serwować w towarzystwie świeżych owoców, np. borówek lub jagód.

To smaczna przekąska, po którą warto sięgać ze względu na zawartość kaszy jaglanej. Ma ona bowiem wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Ponadto działa odkwaszająco na organizm oraz znakomicie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Co powiecie na taki deser?