Zamknij

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc - przepis prosty i sprawdzony

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 10:51
ciasto drożdżowe przepis wielkanocny
fot. Shutterstock

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc to tradycja, której nie można zignorować. Nie czekaj i poznaj sprawdzony przepis na przepyszne wielkanocne ciasto drożdżowe, które zrobi furorę.

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez pyszności, jaką jest wielkanocne ciasto drożdżowe. Przepis przepisowi niestety nierówny i trudno wybrać ten najlepszy. Wszystko bowiem zależy od naszych preferencji. Jedni wolą ciasto drożdżowe na Wielkanoc wytrawne, inni decydują się na jego słodką wersję. My postanowiliśmy iść na kompromis i przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe na Wielkanoc, z którego wszyscy będą zadowoleni. 

Zobacz także: Potrawy wielkanocne - wybierz najsmaczniejsze dania na święta!

Ciasto drożdżowe na Wielkanoc - przepis 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru białego lub brązowego, 
  • 50 g drożdży piekarskich świeżych, 
  • 15 g cukru wanilinowego, 
  • 150 g masła, 
  • 260 ml mleka krowiego,
  • 7 żółtek jaj. 

Zobacz także: Śniadanie wielkanocne - poznaj proste menu i ciesz się smakiem smacznych potraw!

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko podgrzej w rondelku do ok. 40 st. Celsjusza. 
  2. Rozkrusz drożdże i wsyp je do ciepłego mleka. Następnie dodaj łyżkę cukru i tyle mąki, aby po wymieszaniu składników uzyskać lekko gęstą konsystencję. Przykryj rondelek ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut
  3. W osobnym naczyniu rozpuść masło i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. 
  4. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlej żółtka i miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do momentu, w którym uzyskasz gładką, jednolitą masę
  5. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Zamieszaj i zrób w mące mały otwór. Wlej do niego masę z żółtek i cukru oraz odstawiony wcześniej do wyrośnięcia rozczyn drożdżowy
  6. Całość zagniataj dłońmi przez 10 minut lub przez pięć minut z użyciem robota kuchennego. 
  7. Weź rondelek z ciepłym masłem i - nie przerywając wyrabiania, stopniowo wlewaj je do ciasta. 
  8. Aby ciasto było puszyste i gotowe do pieczenia, należy je wyrabiać nieprzerwanie przez około 20 minut, aż do momentu, w którym samo zacznie odchodzić od dłoni
  9. Kiedy ciasto będzie gotowe, przygotuj formę do pieczenia, jej wnętrze wysmaruj dokładnie tłuszczem i obsyp bułką tartą. 
  10. Przygotowane ciasto drożdżowe wlej do formy do 1/3 jej wysokości. Przykryj formę ścierką i odstaw na około 70 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  11. Nastaw piekarnik na termoobieg i ustaw temperaturę na 180 st. Celsjusza. 
  12. Kiedy piekarnik będzie gotowy, włóż formę z ciastem na środkowy poziom. 
  13. Piecz ciasto przez około 35 minut. Kiedy czas minie, wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez 10 minut. 
  14. Po upływie czasu delikatnie uchyl drzwiczki, poczekaj około pięciu minut i wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw je w formie na pół godziny. 
  15. Po wyjęciu ciasta z formy zaczekaj, aż ostygnie, a następnie posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.