Zamknij

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc - pyszne i proste

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 14:54
ciasto bez pieczenia na wielkanoc
fot. Shutterstock

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc to prawdziwy hit! Jeśli pieczenie ciast nie jest twoją mocną stroną, ale lubisz słodkości, to koniecznie musisz poznać nasze oryginalne propozycje. Dowiesz się m.in. jak zrobić ciasto bez pieczenia.

Wszystkie panie domu kochają ciasta bez pieczenia. Są stworzone dla tych osób, które nie mają smykałki do pieczenia, a wypieki przeważnie kończą za mocno przypieczone lub niedopieczone. Z naszymi pysznościami twoja Wielkanoc będzie oryginalna i słodka. Przygotowany deser wystarczy wstawić do lodówki na kilka godzin. Poznaj nasze ciasta bez pieczenia na Wielkanoc. 

Zobacz także: Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Mamy na to sprawdzone triki

Jak zrobić ciasto na Wielkanoc bez pieczenia - torciki czekoladowo-orzechowe 

Brzmi nieźle, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Torciki przygotujesz w foremkach na muffinki. Mogą być też papierowe papilotki.  

Potrzebujesz:  

  • 80 g orzechów włoskich, 
  • 40 g pistacji lub migdałów, 
  • 10 g płynnego miodu, 
  • 120 g czekolady, 
  • 400 ml śmietany kremówki, 
  • 200 g mrożonych owoców, 
  • jedną łyżkę cukru pudru, 
  • półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Orzechy, pistacje lub migdały zmiksuj. Dodaj do nich miód i przełóż masę do foremek. 
  2. Czekoladę rozpuść, najlepiej w wodnej kąpieli. Dodaj do niej śmietanę i wymieszaj bardzo dokładnie. Następnie wylej wcześniej zrobioną na masę orzechową i poczekaj aż stężeje. 
  3. Mrożone owoce wymieszaj z cukrem i podgrzewaj delikatnie aż puszczą sok. Zagęść je skrobią i zagotuj. 
  4. Torciki wyjmij z foremek, polej owocami i ciasto na Wielkanoc bez pieczenia gotowe

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!

Wielkanocny czekoladowy mazurek bez pieczenia 

Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia, a w dodatku mazurka? Nie ma nic prostszego, będziesz potrzebować jedynie: 

  • 250 g ciasteczek owsianych na spód, mogą być o smaku kakaowym, 
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • dwie łyżki kakao,
  • jedna łyżka kawy Inki, 
  • 120 g masła. 

Do nadzienia potrzebujesz: 

  • 200 ml śmietany kremówki, 
  • 200 g ciemnej czekolady, 
  • 50 g masła. 

Zobacz także: Dekoracja mazurka - jak ozdobić wielkanocne ciasto?

Jak zrobić ciasto bez pieczenia - mazurek? 

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Ciasteczka oraz płatki zmiksuj. Musi powstać drobny proszek. 
  2. Następnie dodaj czekoladę, kakao, a także kawę. Masło roztop. Po roztopieniu dodaj do proszku z ciasteczek i bardzo dokładnie wymieszaj. 
  3. Przygotuj foremkę do tarty, może być o średnicy 20 cm. Nasmaruj ją masłem i wyłóż równo masą z ciasteczek. Wstaw do lodówki. Masa powinna w niej pozostać aż do zastygnięcia. 
  4. Teraz do rondelka przełóż śmietanę i ją zagotuj. Potem zmniejsz ogień lub moc kuchenki elektrycznej i dodaj czekoladę oraz masło. Podgrzej wszystko razem do momentu, aż składniki się połączą. 
  5. Tak przygotowany krem wymaga ostudzenia. Dopiero wtedy możesz go wlać na zastygnięty spód. 
  6. Wszystko razem znowu wstawiasz do lodówki i czekasz, aż zastygnie. Trwa to min. dwie godziny. 
  7. Deser wyjmij z foremki dopiero gdy dobrze stężeje. Spód będzie sztywny i nie powinien się rozpadać. 

Smacznego!