Zamknij
Ciasto Marcinek - przepis na jedno z najlepszych ciast na świecie
fot. Shutterstock

Marcinek to tradycyjne polskie ciasto, popularne przede wszystkim na Podlasiu. Zachwycają się nim ludzie na całym świecie. Zobacz, jak je zrobić.

Tiramisu, sernik wiedeński, tort Sachera, sernik nowojorski, tarty - na świecie jest pełno pysznych wypieków, które zachwalamy podczas podróży. A czy doceniamy nasze rodzime wypieki? Okazuje się, że ciasta, które są popularne w różnych zakątkach Polski, cieszą się dużą popularnością. Niektóre z nich znalazły się nawet w rankingu 50 najlepszych ciast na świecie. Jednym z nich jest Marcinek, czyli deser popularny na Podlasiu. Zobaczcie, jak przyrządzić to pyszne ciasto.

Zobacz także: Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

Ciasto Marcinek - przepis na jedno z najlepszych ciast na świecie

Marcinek składa się z kruchego ciasta. To kilkanaście placków przełożonych kremem śmietankowym. Deser można podać z polewą czekoladową. Niektórzy też na wierzchu ozdabiają go tym samym kremem śmietankowym, który znajduje się w środku, i posypują kakao lub zmieloną kawą. 

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    280 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
125 g masła
90 g cukru do wypieków
2 jajka (jedno całe i jedno żółtko)
625 ml śmietany 18%
400 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 l śmietanki kremówki 30%
250 g cukru pudru
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Do 125 ml śmietany dodajemy sodę oczyszczoną i odstawiamy, aż śmietana zwiększy nieco swoją objętość. 
  2. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. 
  3. Stopniowo dodajemy jajko, a następnie żółtko - cały czas miksując.
  4. Do masy dodajemy śmietanę z sodą oraz mąkę i sól. Ciasto zagniatamy.
  5. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dzielimy ją na 15 równych części.
  6. Blachy do pieczenia wykładamy papierem. Następnie układamy na nim każdy kawałek i rozwałkowujemy na placki.
  7. Ciasto pieczemy porcjami (tak, żeby blaszki zmieściły się w piekarniku) - w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  8. Wszystkie placki studzimy.
  9. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem pozostałej śmietany 18%. 
  10. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 
  11. Ostudzone placki przekładamy kremem.
  12. Ciasto polewamy polewą czekoladową. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zobacz także: Sernik z rosą jest pyszny i pięknie wygląda! Sprawdź nasz sprawdzony przepis

Polskie ciasta na liście najlepszych ciast na świecie

Nie tylko Marcinek znalazł się na liście najlepszych ciast na świecie. Wśród polskich wypieków, które smakują turystom, znalazła się też karpatka - zajęła wysokie, 4. miejsce. 

Na pozostałych miejscach uplasowały się także: sernik, sękacz i kremówka. Niezwyciężony okazał się natomiast bułgarski Garasz. Ten tort zajął 1. miejsce w rankingu najlepszych ciast na świecie.

Zobacz także: Ciasto krówka - szybki przepis na karmelowe ciasto z kremem