Zamknij

Cafe Affogato - włoski deser idealny na lato. Sprawdź, jak zrobić go w domu

27.07.2021 14:27
Cafe Affogato - przepis na włoski deser dla smakoszy kawy
fot. Shutterstock

Kuchnia włoska znana jest z pysznych makaronów, wyśmienitej pizzy i cudownych deserów - zwłaszcza tych na bazie kawy. Sprawdźcie, jak zrobić Cafe Affogato. 

Włosi uwielbiają desery na bazie kawy. To właśnie ze słonecznej Italii pochodzą najlepsze łakocie tego typu, które zdobywają serca ludzi na całym świecie. Świadczyć o tym może chociażby ogromna popularność tiramisu. Okazuje się, że jest dla niego także letnia alternatywa. Cafe Affogato to pyszne lody na bazie kawy, które cieszą się coraz większą popularnością również w naszym kraju. Okazuje się, że taki deser możecie zrobić błyskawicznie samemu w domu. Zobaczcie, jak go przyrządzić.

Zobacz także:  Babciny przepis na domowe lody waniliowe z jajek. Odtwórz samemu smak dzieciństwa

Cafe Affogato - co to za deser? 

Włosi słyną z wielu pysznych deserów. Żaden z nich jednak nie może głębią smaku równać się z Cafe Affogato. 

Ten deser możecie dostać w niemal każdej włoskiej kawiarni i restauracji. Zarówno mieszkańcy Italii, jak i turyści go uwielbiają. Trudno im się dziwić - to połączenie zimnych lodów z esencjonalnym espresso, dzięki któremu tworzy się delikatna, ale puszysta pianka. 

Nazwa deseru pochodzi od włoskiego słowa "affogare", czyli utopić. Jest to związane oczywiście z samym przysmakiem, który polega na topieniu lodów w kawie.

Cafe Affogato należy podawać w niewielkiej szklance. Można je przyrządzić z dodatkiem sosu czekoladowego lub karmelowego. Zobaczcie, jak przygotować ten deser krok po kroku. 

Zobacz także:  Jak zrobić kawę mrożoną, która orzeźwi i zachwyci smakiem?

Cafe Affogato - przepis na włoski deser dla smakoszy kawy

Do przygotowania Cafe Affogato potrzebne wam będą: 

  • 1 gałka lodów waniliowych,
  • filiżanka espresso.

Espresso możecie przygotować zarówno w ekspresie, jak i w kawiarce. Podstawą jest jednak kawa dobrej jakości, bowiem to ona nada smak całemu deserowi. Dobrze zmrożoną gałkę lodów wkładamy do szklanki. Następnie zalewamy ją kawą. Całość można pokryć odrobiną bitej śmietany. 

Zobacz także:  Masz ochotę na lekką i smaczną zupę? Wypróbuj minestrone