Zamknij
Dyniowe batoniki
fot. Shutterstock

Chcesz przekąsić coś na szybko? Batoniki z dyni to przysmak, który umili ci pracowity dzień. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Oznaki jesieni widać nie tylko za oknem, ale także w naszych kuchniach, które są pełne różnych sezonowych przysmaków. Jednym z nich jest dynia o znakomitych walorach odżywczych. Można z niej zrobić nie tylko wyśmienite dania na obiad, ale również zdrowe desery. Tym razem poznaj przepis na dyniowe batoniki, które sprawdzą się jako apetyczna przekąska w jesienne dni.

Batoniki dyniowe – łatwa receptura

Batoniki w takim wydaniu to przekąska idealna do pracy czy szkoły. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać dynię hokkaido lub piżmową o delikatnym, słodkawym smaku. Poza tym warto sięgnąć po różne dodatki np. suszoną żurawinę, która doskonale wpływa na pracę układu moczowego.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 ml puree z dyni piżmowej lub hokkaido
80 g mąki owsianej
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki ksylitolu
garść suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Puree z dyni wlewamy do miski.
  2. Dodajemy do tego mąkę, miód, jajko oraz ksylitol i cynamon.
  3. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wsypujemy płatki owsiane oraz suszoną żurawinę i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. pół godziny.
  7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dzielimy je na równe, prostokątne kawałki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Batoniki dyniowe – z czym podawać?

Batoniki z dyni oczarują cię wyjątkowym smakiem. Mogą być idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych. Warto serwować je również z gorącą czekoladą lub aromatycznym kakao. Aby dłużej zachowały swoją świeżość, należy przechowywać je w zamykanym pojemniku na łakocie. Poza tym najlepiej spożyć je w ciągu 2-3 dni.

Zobacz także: Oto przepis na makaron dyniowy. Smakuje niczym z włoskiej restauracji

loader