Zamknij

Babka gotowana - forma, przepis. Jak zrobić babkę w ten sposób?

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 12:00
Jak przygotować babkę gotowaną?
fot. Shutterstock

Babka gotowana to jedno z ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Odpowiednio przygotowana jest pyszna, lekka i puszysta, a z talerzy znika dosłownie w kilka minut. Poznaj przepis na babkę gotowaną. 

Babka gotowana to specyficzne ciasto, którego sposób przyrządzenia nieco różni się od popularnych wypieków. Nie wymaga przelewania do brytfanki i włożenia do piekarnika, za to należy umieścić je w specjalnej formie i gotować na parze. 

Babka gotowana, która zawsze się udaje 

Dużą zaletą tego przepisu jest prostota jego wykonania. Nie potrzeba do niego również wielu składników. Na dodatek babka gotowana nigdy się nie przypali, tak jak bywa to z ciastem pieczonym w piekarniku. Wyróżnia się też niezwykle delikatnym smakiem i puszystą, wilgotną konsystencją. Odpowiednio przyrządzona dosłownie rozpływa się w ustach. Jedynym minusem może być długi czas oczekiwania - babkę należy gotować pod przykryciem przez ok. półtorej godziny. Przed wyjęciem z formy trzeba odczekać, aż wystygnie. 

Zobacz także: Klasyczna i pyszna babka piaskowa. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto

Forma do babki gotowanej - czy jest niezbędna? 

Aby wypiek się udał, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie naczynie, przystosowane do gotowania na parze. Forma ta wygląda jak wysoki kubełek z pokrywką, która zapobiega dostaniu się do wnętrza wody. Zazwyczaj wykonuje się ją z ocynkowanej stali, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury i bezpieczna dla zdrowia. Występuje w wielu rozmiarach, a kupić ją można już za kilkadziesiąt złotych. Forma do babki gotowanej umożliwia równomierny wzrost ciasta oraz gwarantuje, że zachowa ono oczekiwaną wilgotność. 

Zobacz także: Babka drożdżowa Magdy Gessler - jak ją przygotować?

Babka gotowana - przepis 

Składniki: 

  • mąka pszenna + mąka ziemniaczana (pół na pół), 
  • jajka, 
  • masło lub margaryna, 
  • cukier puder lub drobny cukier, 
  • cukier waniliowy, 
  • proszek do pieczenia, 
  • odrobina spirytusu, 
  • sok cytrynowy do smaku. 

Zobacz także: Przepis na babkę piaskową Ewy Wachowicz

Jak zrobić babkę gotowaną? 

  1. Roztopione masło połącz z cukrem i utrzyj na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj do niego obie mąki, zmieszane wcześniej z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia oraz żółtka. 
  2. Zmiksuj, a na koniec dodaj ubite wcześniej na sztywną pianę białka. 
  3. Po połączeniu wszystkich składników, przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do babki gotowanej. Umieść ją w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. 
  4. Po tym czasie wyjmij formę z wody i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjmij upieczone ciasto z formy.