Zamknij

Babka drożdżowa Magdy Gessler - jak ją przygotować?

03.03.2021
Aktualizacja: 03.03.2021 16:37
babka drożdżowa
fot. Shutterstock

Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych, tradycyjnych wypieków. Ostatnio wyjątkową popularnością cieszy się babka drożdżowa Magdy Gessler. Szybkie do zrobienia ciasto zaskoczy niejednego gościa swoim niepowtarzalnym smakiem.

Klasyczne ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie. Jego smak ma wielu zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Jeśli i ty chcesz, aby babka drożdżowa Magdy Gessler zagościła na twoim stole wielkanocnym, to mamy dla ciebie przepis. 

Zobacz także: Chcesz schudnąć? Przygotuj napój z bardzo taniego składnika. Może zdziałać cuda!

Babka drożdżowa wielkanocna Magdy Gessler - skąd się wziął jej fenomen? 

Wszyscy lubimy proste, sprawdzone przepisy, które z powodzeniem możemy odtworzyć w swojej kuchni. Szczególną sympatią darzymy te, które pochodzą od sławnych i cieszących się autorytetem osób. Najlepszym przykładem może być babka drożdżowa wielkanocna Magdy Gessler, która stała się ulubionym wypiekiem wielu Polaków. Znana kucharka i restauratorka wielokrotnie już dzieliła się różnorodnymi przepisami oraz sprawdzonymi poradami. Ponadto wiele osób gościło w jej restauracjach, próbując różnych potraw. Jeśli przypadały im do gustu, przekonywali się, że jej kuchnia jest smaczna i warto sięgać do tych przepisów na co dzień, również we własnym domu. 

Na dodatek babka drożdżowa wg Magdy Gessler jest łatwa do przyrządzenia i nie wymaga zakupu drogich czy trudnodostępnych produktów. 

Zobacz także: Drożdże na włosy przyspieszają ich porost! Zobacz, jak je stosować
 

Babka drożdżowa - przepis Magdy Gessler 

Składniki: 

  • 500 ml mleka, 
  • dwie szklanki mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • trzy duże jajka, 
  • 40 dag świeżych drożdży, 
  • 100 g cukru i dwie łyżeczki cukru waniliowego, 
  • sok z jednej cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • szklanka bakalii, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Zobacz także: Przepis na chleb na drożdżach - prosty i bardzo smaczny!

Babka drożdżowa Magdy Gessler krok po kroku 

  1. Ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszaj z drożdżami oraz 1/3 szklanki mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i odczekaj kilka minut, aż zacznie pracować. 
  2. W tym czasie utrzyj jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą na jednolitą, puszystą masę. 
  3. Następnie dodaj resztę mąki, sok z cytryny i rozczyn. 
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. 
  5. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz bakalie. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego, łatwo odchodzącego od dłoni ciasta. 
  6. Następnie przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  7. Kiedy podwoi swoją objętość, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na ok. 40 min. 

Po upieczeniu babka drożdżowa Magdy Gessler najlepiej smakuje oblana lukrem lub posypana cukrem pudrem.