Oceń
Brzmi egzotycznie, ale nie znam prostszego dania. Caprese nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu i bogate w smak, to jeszcze niesamowicie wygląda! Nie bez powodu mówi się, że to danie to Włochy na talerzu. Wszystko dlatego, że caprese kolorystycznie wygląda jak flaga Italii. Z resztą wszystko się zgadza, jest to bowiem typowo włoska przekąska. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Co ciekawe, caprese może mieć także wersję obiadową.
Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę
Caprese – Włochy na talerzu
Caprese w klasycznej wersji to sałatka. Pochodzi z włoskiego regionu Kampania. Jej wygląd od początku powstania sałatki miał odzwierciedlać włoską flagę. Dlatego często mówi się o niej, że to Włochy na talerzu. Nie od dziś z resztą wiadomo, że Włosi lubią proste smaki. A caprese właśnie do takich należy.
Sałatka caprese
Sałatka caprese to najprostsza z sałatek, jakie kiedykolwiek robiłam. Przygotowuje się ją z pomidorów, mozzarelli, liści bazylii oraz oliwy z oliwek. Na talerzu układamy plastry pomidora. Na nie nakładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a na samej górze układamy liście bazylii. Całość polewamy odrobinę oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę
Ciekawostka:
Sałatkę caprese można przygotować także z pesto! Wówczas zamiast bazylii nakładamy na mozzarellę odrobinę pesto i nie potrzebna jest dodatkowa oliwa. Pamiętajcie jednak, że wówczas odbiegniecie od oryginału, jeżeli zatem zamierzacie gościć u siebie Włocha, lepiej skorzystajcie z tradycyjnego przepisu.
Makaron caprese
Makaron caprese również przygotowujemy dodając do niego pesto bazyliowe. Dlatego też najczęściej mówi się o nim po prostu makaron z pesto. Z tak przygotowanym sosem można przyrządzić wiele dań i przekąsek!
Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią
Składniki:
- Dowolny makaron
- Pesto bazyliowe (przepis na pesto)
- Mozzarella
- Pomidor
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy. Po odcedzeniu dodajemy pesto, mieszamy i wykładamy na talerz. Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nią makaron. Obok układamy pokrojonego w ćwiartki pomidora.
Zobacz także: Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko
Koreczki caprese
Moją ulubioną opcją na imprezę są koreczki! Co prawda trzeba się trochę przy nich narobić, jednak są doskonałą przekąską, która idealnie sprawdzi się zamiast chipsów i paluszków. A do tego jest bardzo lekka, zwłaszcza w wersji bez mięsa, tak jak w przypadku właśnie koreczków caprese.
Składniki:
- Pomidorki koktajlowe
- Mozarella w małych kulkach
- Liście bazylii
- Wykałaczki
Na wykałaczkę nakładamy składniki w następującej kolejności tak, żeby od góry znalazły się: liść bazylii, mozzarella, przekrojony na pół pomidorek. Na połówce pomidorka najłatwiej będzie nam ustawić koreczki na talerzu.
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł