Oceń
Bruschetta to najpopularniejsza włoska przekąska (antipasti), która znana jest na całym świecie. Jej sekretem są świeże i dobrej jakości składniki. Jeżeli je zdobędziemy, mamy gwarancję jakości. Bruschetta jest bowiem jedną z najłatwiejszych przekąsek, jakie można zrobić. Warto poznać przepis na nią, żeby zabłysnąć np. przed znajomymi oryginalną przystawką. Warto jednak poznać także historię bruschetty, która jest naprawdę interesująca.
Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese
Bruschetta: przekąska inna niż wszystkie
Bruschetta to nic innego jak grzanka z dodatkiem pysznej pasty, najczęściej ze świeżych pomidorów, czyli znanej wszystkim doskonale salsy pomidorowej. Doskonale zatem sprawdzi się nie tylko jako przekąska na imprezie, ale również jako wyjątkowa kolacja.
Bruschetta pierwotnie była daniem rolników. Co ciekawe, w oryginale była to grzanka z… oliwą! Plantatorzy oliwek w wolnej chwili opiekali kawałki chleba, polewali je oliwą i posypywali solą. Dopiero później zaczęto przygotowywać ją na inne sposoby, które przedstawiam poniżej.
Salsa pomidorowa do bruschetty
Najczęściej we Włoszech możemy spotkać się z bruschettą z salsą pomidorową. Jak tego typu pastę przygotować?
Zobacz także: Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto
Składniki:
- Pomidor
- 1 ząbek czosnku
- Sok z cytryny
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidora parzymy w gorącej wodzie. Następnie obieramy go ze skóry i kroimy na małe kwadraciki. Do tego wyciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę i posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Bruschetta z pomidorami i nie tylko – przepisy
Poniżej przedstawiam wam 3 różne sposoby na pyszną włoską bruschettę. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, a także oryginalna kolacja. Wypróbuj koniecznie wszystkie!
Zobacz także: Krewetki w tempurze to pyszna przekąska. Przepis jest bardzo łatwy! Jak je przygotować?
Bruschetta z pomidorami
Najpopularniejsza z opcji.
Składniki:
- Bagietka
- Salsa pomidorowa
- Świeża bazylia
- Parmezan lub mozzarella (w zależności, który bardziej lubisz)
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na kromki. Następnie smarujemy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut. Wybrany przez nas ser kroimy w plastry i układamy na grzankach. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na dwie minuty (aż ser nieco się stopi, ale nie zacznie się rozpuszczać). Po wyjęciu nakładamy na grzanki salsę. Można posypać je świeżym szczypiorkiem, bazylią lub natką pietruszki.
Bruschetta z oliwą, czosnkiem i solą
Włoska tradycja na talerzu.
Składniki:
- Bagietka
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól
Zobacz także: 4 łatwe przepisy na pastę z bobu – nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na kromki. Następnie wkładamy je do piekarnika i opiekamy w 200 stopniach przez około 5-8 minut (w zależności od tego, jak bardzo chcemy ją wypiec). Następnie wyciskamy na kromkę czosnek rozcieramy go i polewamy grzankę oliwą. Całość posypujemy solą. Wygląda niepozornie, ale smak jest niezapomniany. Pamiętajcie tylko, żeby sięgać po produkty wysokiej jakości!
Bruschetta i tapenada, czyli pasta oliwkowa
Tapenada to jedna z najbardziej uwielbianych past przez Włochów. Zrobiona jest oczywiście z czarnych oliwek. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do bruschetty.
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek (wydrylowanych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy)
- 2 fileciki anchois (opcjonalnie)
- Natka pietruszki
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Bagietka
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Anchois płuczemy i wkładamy na 30 minut do miseczki z mlekiem. Do blendera wrzucamy oliwki, kapary, wyciśnięty czosnek, anchoisą i blendujemy. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut. Wyjmujemy i smarujemy przygotowaną tapenadą. Grzanki posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.
Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł