Oceń
Blok czekoladowy to bardzo smaczny deser, który wykonasz bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników. Nasz przepis z pewnością przypomni wam smak bloku z dzieciństwa.
Blok czekoladowy to bardzo stary deser. Był bardzo popularny w latach 80. i 90., kiedy słodycze były bardzo trudno dostępne. To właśnie wtedy blok czekolady ratował wszystkie łasuchy.
Blok znowu wraca do łask i z pewnością świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. Ten czekoladowy specjał można wykonać z samej czekolady lub z odrobiną dodatków, takich jak bakalie lub herbatniki. Tak przygotowana masa smakuje bardzo dobrze jako dodatek do kawy lub czarnej herbaty.
Blok czekoladowy - szybki i prosty przepis
Smaczny blok czekoladowy kojarzy pewnie większość Polaków. Ten tradycyjny deser był prawdziwym kulinarnym hitem w czasach PRL-u. Poniżej przedstawimy wam szybki i łatwy przepis na ten pyszny deser. Przygotowanie tego deseru nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Blok czekoladowy jest jednak bardzo kaloryczny. Jeden kawałek (około 75g) ma 365 kcal.
Składniki:
- 250 g masła,
- 500 g mleka w proszku,
- 1/2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru,
- 6 łyżek kakao,
- ok. 450 g herbatników,
- garść bakalii
Przygotowanie:
- Do rondla wlać wodę, wrzucić masło i podgrzać aż do roztopienia masła. Dodać cukier i dokładnie wymieszać do roztopienia cukru.
- Dodać kakao oraz pokruszone ciastka.
- Zestawić rondelek z kuchenki i dodać mleko w proszku. Zmiksować całą masę za pomocą miksera.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do formy i tak przygotowaną formę wstawić do lodówki na około 3 godziny.
- Po tym czasie wyjąć blok z lodówki i pokroić na mniejsze kawałki.
Zrobicie w domu blok czekoladowy?
Zobacz także: Brownie - pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe
Oceń artykuł

