Oceń
Bakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy przygotować na wiele sposobów. Bez wątpienia będzie smaczne zarówno w formie sałatki jak i zapiekanki. W przepisach bardzo często polecany jest sposób na usunięcie z bakłażana gorzkiego smaku. Do tego celu należy posypać go solą i odczekać, aż puści soki. Później wytrzeć ręcznikiem kuchennym i gotowe!
Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Jak piec bakłażan?
Pieczenie może odbywać się na grillowej patelni. Bakłażan pokrój na cienkie plastry i równomiernie posmaruj każdy plaster oliwą lub olejem. Dzięki temu warzywo nie wyschnie i zachowa doskonały smak.
Pieczony bakłażan
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kawałeczek posiekanej ostrej papryczki
- płatków chili
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić na grube plastry ok. 1 cm grubości, doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, natrzeć startym czosnkiem, posypać oregano i opcjonalnie papryczką chili. Posmarować oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc. Wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę i zapiekać przez 6-7 minut aż bakłażan lekko zbrązowieje.
- Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie (również 6-7 minut).
- Jeśli nie mamy funkcji grilla w piekarniku, ustawiamy 200 stopni C i pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony.
Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!
Pieczony bakłażan z mięsem mielonym
Składniki:
- bakłażan, 1 szt.
- pomidory, 3 szt.
- koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
- czosnek, 1 ząbek
- ser żółty starty, 1 szklanka
- sól, pieprz
- mięso mielone 500 g
Przygotowanie:
- Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
- Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana, tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i mięso mielone, na to dodatkowo ścieramy ser. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo, jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.
- Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
- Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut.
Bakłażan pieczony z czosnkiem i serem
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 150 g sera, startego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
- Bakłażana pokroić w okrągłe plastry. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Można piec na funkcji grill. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Nie szkodzi, jeśli bakłażan wydaje się suchy, ponieważ wchłonie tłuszcz z sera i będzie idealny.
- Kolendrę i czosnek posiekać. Ser podzielić na dwie części.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę bakłażana posypać kolendrą i czosnkiem, przykryć połową sera. Ułożyć resztę bakłażana i posypać pozostałym serem.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, aż ser się roztopi.
Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!
Bakłażan pieczony z jogurtem
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy na pół. Za pomocą krótkiego noża nacinamy ich miąższ na skos.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy bakłażany, posypujemy solą, pieprzem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut do momentu kiedy wierzch będzie złociście zarumieniony, a wnętrze miękkie.
W międzyczasie jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, możemy również dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Bakłażany chwilę studzimy, a przed podaniem polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł