Oceń
Fasolka szparagowa to bardzo tanie i zdrowe warzywo. Można z niego wyczarować bardzo smaczne dania, które zadowolą nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
Fasolka szparagowa żółta oraz zielona jest cennym źródłem wielu witamin, oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Fasolka to źródło kwasu foliowego, dlatego warto by spożywały ją regularnie kobiety w ciąży. Fasolka ma również w swoim składzie dużo błonnika, którego spożywanie polecane jest w trakcie odchudzania. Osoby chore na cukrzycę również mogą jeść fasolkę, ponieważ ma ona niski indeks glikemiczny. Sprawdźcie, jakie pyszne dania można przygotować z żółtej fasolki szparagowej.
7 pysznych przepisów na żółtą fasolkę szparagową - są proste i szybkie
Tadżin z fasolki
Składniki:
- 700 g wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta szafranu,
- 50 ml oliwy,
- 300-400 g fasolki szparagowej,
- 2 cukinie,
- 1 łyżka natki,
- 1 łyżka świeżej kolendry,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą, pomidorem, czosnkiem oraz doprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać inne przyprawy i smażyć na olliwie.
- Zalać wodą, gotować około 50 minut.
- Obrać fasolkę i gotować w osolonej wodzie.
- Odsączyć i włożyć do mięsa po około 30 minut jego gotowania.
- Cukinię obrać i pokroić.
- Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa dodać cukinię, pietruszkę, kolendrę oraz sok z cytryny.
Tuńczyk z fasolką po azjatycku
Składniki
- 30 dag żółtej fasolki szparagowej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka tuńczyka,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego,
- sól,
- pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
- Strąki fasoli dokładnie opłukać i pokroić na pół.
- Rozgrzać olej, dodać czosnek i tuńczyka. Dodać fasolkę, sos sojowy oraz przyprawy do smaku.
- Smażyć całość 3 minuty. Zalać bulionem i dusić około 5 minut.
Fasolka szparagowa z imbirem
Składniki
- 45 dag fasolki szparagowej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki,
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru,
- sól
Przygotowanie:
- Fasolkę ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem.
- Kiedy zrobi się miękka ostudzić ją i przełożyć do miski.
- W rondlu roztopić margarynę i smażyć na niej szalotkę z imbirem.
- Dodać fasolkę i dokładnie wymieszać.
Fasolka z migdałami
Składniki:
- 50 dag fasolki szparagowej,
- 200 g obranych migdałów,
- 4 łyżki oliwy,
- 400 g fasoli,
- sól,
- kilkanaście migdałów
Przygotowanie:
- Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Migdały podsmażyć na patelni razem z fasolą.
- Po około 5 minutach przełożyć do dużej miski z fasolką szparagową.
- Całość dokładnie wymieszać.
Wołowina z fasolką i sosem grzybowym
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oleju,
- 1/2 kg mielonej wołowiny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 250 g fasolki szparagowej,
- 2 łyżki sosu grzybowego,
- 300 g chińskiego makaronu
Przygotowanie:
- Podsmażyć plasterek czosnku na oleju w woku.
- Dodać wołowinę i sos sojowy, cały czas mieszać.
- Dodać fasolkę pokrojoną na kawałki, sos grzybowy i smażyć około 5 minut.
- Ugotować makaron chiński według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przełożyć do wok i dokładnie przesmażyć. Około 2 minuty.
Jajecznica z fasolką
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 50 g masła,
- 1 mała cebula,
- 5 jajek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę ugotować do miękkości.
- Przesmażyć na maśle cebulkę. Dodać roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać.
- Podawać na ciepło z natką pietruszki.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej żółtej
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę umyć i odciąć ogonki.
- Ugotować fasolkę w osolonej wodzie. Gotować fasolkę około 7 minut.
- Ugotowaną fasolkę odcedzić i przełożyć do zimnej wody.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać fasolkę i smażyć aż się zarumieni.
- Przyprawić solą oraz pieprzem. Podsmażyć jeszcze przez około 5 minut.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: Gołąbki z młodej kapusty to pyszne danie. Dowiedz się, jak je przygotować!
Oceń artykuł
