Oceń
Owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo! Trzeba je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa świetnie sprawdzi się jako słodka baza, żeby stworzyć pyszne przetwory. Nalewka z pigwy, sok z pigwy, czy syrop z pigwy to tylko niektóre z tych pysznych przepisów, które możemy przyrządzić w naszej kuchni. Warto jednak wykorzystać te pełne wartości odżywczych owoce, żeby przygotować pyszną konfiturę z pigwy. Będzie ona idealnym dodatkiem do chleba, ale również herbaty i ciasta.
Zobacz też: Ciasto z pigwą na 3 sposoby! Na który ty się skusisz?
Pigwa - właściwości
Zanim jednak przejdziemy do samych przepisów na pyszną konfiturę z pigwy, warto zdać sobie sprawę z tego, dlaczego będzie ona również bardzo zdrowa. Otóż owoce pigwy mają wiele wartości odżywczych, dla których warto włączyć ją do swojej diety.
Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości pigwy.
- To cenne źródło białka.
- Mają wiele minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor.
- To cenne źródło witamin z grupy C, B oraz A.
- Pigwa ma działanie przeciwzapalne.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Wspomaga trawienie.
- Zapobiega chorobom żołądkowym.
- Regeneruje wątrobę.
- Wspomaga odchudzanie.
Zobacz także: Kompot z dyni na 4 sposoby. Zobacz, jak przygotować ten pyszny napój
Konfitura z pigwy
Pigwa ma niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej pigwa dostępna jest pod koniec lata i cieszy się bardzo dużą popularnością. Domowa konfitura z pigwy z pewnością sprawdzi się jako smaczny dodatek do herbaty lub drożdżowego ciasta.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
- W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
- Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia
Zobacz także: Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami! Smacznego
Konfitura z pigwy do herbaty
Jeśli nie lubisz słodzić herbaty cukrem, możesz zrobić to za pomocą konfitury z pigwy, ten smaczny i zdrowy owoc będzie świetnym dodatkiem do czarnej herbaty.
Składniki:
- 1,5 kg pigwy
- 1 kg cukru
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie umyj, pozbywając się meszku z jej skórki. Przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój pigwę w kostkę.
- Do garnka dodaj pokrojoną pigwę, wlej wodę i wsyp cukier. Całość zamieszaj i zagotuj.
- Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem od zagotowania ok.1,5 godziny, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Gorącą konfiturę z pigwy przełóż do wyparzonych i dobrze osuszonych słoiczków i dobrze zakręć.
Zobacz także: Dżem truskawkowy czy konfitura z truskawek? Który przepis wybierzesz?
Konfitura z pigwy i jabłek
Konfitura z pigwy i jabłek sprawdzi się jako dodatek do klasycznego ciasta drożdżowego lub tarty.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 50 dag pigwy
- 200 ml wody
- 50-70 dag białego cukru
Przygotowanie:
- Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
- Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
- Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.
Zobacz też: Wino z jabłek to pyszny domowy alkohol. Sprawdź, jak go przygotować!
Konfitura z pigwy z miodem
Połączenie pigwy i miodu z pewnością sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca lub pigwy
- 300 g miodu
Przygotowanie:
- Pigwę lub pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Przetarte owoce pigwowca wrzucić do dużego słoja i zalać miodem, wymieszać. Szczelnie zamknąć i zostawić na 12 godzin lub trochę więcej.
- Rozłożyć wszystko do czystych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka i położyć do góry dnem na ręczniku a drugim grubym ręcznikiem przykryć. Zostawić tak, aż ostygnie.
Zobacz także: Smażone banany z miodem i cynamonem są pyszne. Wypróbuj nasz szybki przepis!
Konfitura z pigwy z imbirem
Składniki:
- 2 kg pigwy
- 1 kg cukru
- 2 żel-fixy
- skórka starta z dwóch cytryn
- sok z jednej cytryny
- kopiasta łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
- Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i dolewamy odrobinę wody.
- Gotujemy tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną.
- Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy imbir.
- Na samym końcu wsypujemy żel-fixy i gotujemy całość według czasu podanego na opakowaniu. Dżem przekładamy do słoików.
Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!
Konfitura z pigwy do mięsa
W kuchni bardzo popularnym dodatkiem są sosy owocowe dodawane do mięs. Najczęściej w kuchni polskiej możemy spotkać sos żurawinowy lub z borówki, ale pigwa również świetnie się sprawdzi.
Składniki:
- 2 kg pigwy
- 1 kg cukru
- sok z cytryny
- szczyptę soli
Przygotowanie:
- Pigwy kroimy jak najdrobniej, wrzucamy je do rondla, dodajemy sól, sok z cytryny i cukier, a następnie smażymy na małym ogniu, bardzo często mieszając, aż owoce zrobią się szkliste.
- Przelewamy masę do małych słoiczków i trzymamy w ciemnym miejscu lub w lodówce.
Zobacz także: Konfitura wiśniowa - koniecznie sprawdź, jak ją zrobić
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł