Oceń
Ryż jest tani i bardzo łatwo dostępny w każdym sklepie. Może być składnikiem wielu prostych i zarazem zdrowych dań, których przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Zobaczcie, jakie dania można wyczarować z dodatkiem ryżu.
5 przepisów na dania z ryżem
Ryż z warzywami
- To szybkie i smaczne danie sprawdzi się na obiad i na kolację. Dodatek świeżych warzyw z pewnością urozmaici to proste danie. Jeśli pierwszy raz spotkaliście się z dzikim ryżem, z pewnością nie zapomnicie jego smaku na długo. Dziki ryż nie jest bowiem uprawiany w Chinach. To rodzaj trawy, który w swoim składzie ma wiele witamin oraz białek. Nadaje się idealnie, kiedy chcemy wzmocnić organizm.
Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu lub zwykłego,
- 3 marchewki,
- 3 czerwone papryki,
- 1 bakłażan,
- 6 cebuli,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni,
- ocet balsamiczny,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- czosnek niedźwiedzi,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- kurkuma.
Przygotowanie:
- Ryż zagotować zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu.
- Cebulkę obrać i pokroić, następnie zeszklić na patelni.
- Obrać marchew i pokroić w cienkie paski, dorzucić do cebuli.
- Pokroić paprykę oraz bakłażan w kostkę i po 10 minutach dorzucić do cebuli i marchwi.
- Dusić dolewając wodę oraz oliwę z oliwek.
- Kiedy warzywa zaczną mięknąć, dodać przyprawy i pestki dyni oraz ocet.
- Na koniec dodać natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.
- Całość dokładnie wymieszać.
Zdrowy ryż na śniadanie
- Jeśli w swoich zapasach zgromadziliście dużą ilość tego produktu, możecie wykorzystać go do tworzenia różnych dań. Z ryżem przygotujecie również pyszne śniadanie. To banalne i niewyszukane danie, które jest naprawdę smaczne.
Składniki:
- biały ryż,
- mus jabłkowy,
- syrop daktylowy,
- migdały.
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnię przełóż mus jabłkowy i dodaj ryż. Podsmażaj przez około 6 minut, energicznie mieszając.
- Tak podgrzany ryż przełóż do miski. Polej syropem daktylowym i posyp migdałami.
Kotleciki ryżowe
- Ten smaczny przepis nie zajmie ci wiele czasu, a może okazać się naprawdę smacznym urozmaiceniem monotonnej diety. Kotleciki ryżowe przygotowuje się szybko, a składniki na nie znajdziecie w każdym sklepie.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 5-6 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów,
- 3-4 kopiaste łyżeczki pasty z zielonych oliwek,
- olej rzepakowy,
- pęczek natki pietruszki,
- sos sojowy,
- kurkuma,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Ryż i kaszę ugotować razem według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
- Zeszklić cebulę na patelni, dodać kurkumę. Ostudzić.
- Dokładnie wymieszać cebulę, ryż oraz kaszę. Dodać czosnek, mąkę, pastę z pomidorów, pastę z oliwek oraz inne przyprawy. Zacząć wyrabiać masę dłońmi, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną całość.
- Uformować kotlety i piec je w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200C.
Zdrowa sałatka z ryżem
- Zdrowa sałatka z ryżem wzmocni odporność organizmu. To tak zwane superfoodsy, które mają drogocenny wpływ na nasze funkcjonowanie. Dodatkowo przygotowanie tego typu posiłku nie jest czasochłonne.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 2 duże papryki czerwone,
- kawałek pora,
- 1 opakowanie kiełków roślin strączkowych,
- ryż biały,
- pęczek pietruszki,
- kilka ząbków czosnku,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyć i pokroić. Smażyć na oliwie z oliwek, dodać posiekanego drobno pora, kiełki. Całość poddusić pod przykryciem.
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
- Umyć paprykę i pokroić na małe kawałki.
- Kiedy wszystkie składniki ostygną wymieszać pieczarki, paprykę, ryż, pietruszkę oraz czosnek, który wcześniej został przeciśnięty przez praskę.
Ryż z dodatkiem soczewicy
- To danie sprawdzi się idealne, kiedy za oknem zrobi się znacznie chłodniej. Potrawka warzywna z ryżu i soczewicy jest bardzo sycąca, a dodatkowo poprawia odporność naszego organizmu
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej,
- 3 marchewki,
- 1 szklanka ryżu białego,
- 2 niewielkie cebule czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g pieczarek,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 50 g pasty z suszonych pomidorów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- kurkuma,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- sos sojowy,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Ryż gotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę umyć, obrać i pokroić. Zeszklić na patelni. Dodać soczewicę, całość zalać wodą i dusić.
- Obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Dorzucić do soczewicy, dokładnie wymieszać.
- Soczewicę dusić przez 20 minut. Dodać zioła i przyprawy.
- Obrać pieczarki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do soczewicy pieczarki i pozostałe składniki prócz ryżu.
- Całość dusić przez 10 minut.
- Na koniec dokładnie wymieszać i podawać z ryżem.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Oceń artykuł