Oceń
Agrest to bardzo smaczny i zdrowy owoc, jeśli jeszcze nie przygotowywaliście z nim deserów, musicie koniecznie to nadrobić. Przygotowaliśmy dla was aż 4 smaczne przepisy do wypróbowania!
Agrest to bardzo smaczny owoc jest jednak trochę kwaśny, dlatego warto dodawać go jako dodatek do słodkich ciast lub placków. Świetnie sprawdzi się również w formie nalewki lub kompotu. Agrest posiada wiele składników odżywczych i witamin, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Dlatego warto włączyć go do swojej diety z tego względu.
Zobacz też: Ciasto z agrestem - wypróbuj 4 sprawdzone przepisy
Tarta z agrestem
Agrest kojarzy się głównie z latem, dlatego właśnie już teraz warto poznać proste przepisy na tartę z wykorzystaniem tych owoców. Tego typu ciasto jest lekko kwaśne, ale całość świetnie równoważy słodki spód.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 110 g cukru pudru
- 350 g agrestu
- 140 ml wody
Składniki na krem:
- 2 żółtka jaja
- 55 g cukru pudru
- 75 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka startej skórki z limonki
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 garść agrestu
- opcjonalnie biała porzeczka
- listki mięty
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
- W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dodajemy zimne posiekane masło i ucieramy. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie nadzienia:
- Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy ok. 5 minut. Musimy pilnować żeby agrest się całkowicie nie rozpadł.
- Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i skórkę otartą z limonki – mieszamy. Do masy dodajemy podsmażony, odcedzony z syropu agrest. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy na podpieczony spód ciasta.
- Tarte wstawiamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Zobacz też: Dżem z agrestu na 5 sposobów - nie mieliście o nich pojęcia!
Tarta z agrestem i budyniem
Słodki budyń lekko złagodzi kwaśny posmak agrestu, dzięki temu wszystkie smaki będą ze sobą współgrać i tworzyć lekką całość. Tego typu tarta będzie idealnym dodatkiem do lemoniady lub czarnej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
Budyń:
- masło 100g,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 3/2 łyżki cukru,
- 350g agrestu.
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
- Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto. Gdy budyń troszkę przestygnie układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też: 4 przepisy na nalewkę z agrestu - bardzo łatwe w wykonaniu
Tarta z agrestem i mascarpone
Serek mascarpone to zaraz po budyniu składnik, który może złagodzić kwaśny smak agrestu. Ten delikatny serek sprawdzi się jako dodatek nie tylko w tego typu przepisach. Możesz dodać do go klasycznego ciasta z owocami, dzięki niemu wyjdzie bardziej puszyste.
Składniki:
Ciasto kruche słodkie:
- 330 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- masło + bułka tarta do posmarowania formy
Masa z owocami:
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce
- cukier puder + listki mięty
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor. Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę śmietanowo-serkową.
- Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
- Dodajemy mascarpone, łączymy całość.
- Owoce myjemy i osuszamy.
- Na ciasto nakładamy masę śmietanowo-serkową, dodajemy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą.
Tarta z agrestem i bezą
Jeśli lubisz przygotowywać pyszne ciasta, koniecznie wypróbuj nasz przepis z agrestem i bezą. Jest to idealne rozwiązanie, jeśli chodzi o smaczny deser. Nie zapomnij o dodaniu sezonowych owoców. Jeśli lubisz agrest możesz go wybrać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić go na inne!
Składniki:
na kruche ciasto:
- 125g masła, o temp. pokojowej
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 175g mąki pszennej
- szczypta soli
owoce:
- 200-250g agrestu
składniki na bezę:
- 4 białka
- 220g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h.
- Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki).
- Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut. Ostudzić.
Beza:
- Białka ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukru - gdy już dodamy cały cukier ubijamy na bardzo sztywną pianę.
- Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
- Na ostudzony kruchy spód rozłożyć równomiernie agrest i lemon curd. Następnie ubitą pianę z białek. Piec 25-30 minut w 180st.C Ostudzić przed krojeniem.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł

