Oceń
Piernik jest ciemnobrązowym ciastem, które powstaje z połączenia mąki pszennej, żytniej, mleka, jaj, cukru, miodu, cynamonu oraz imbiru. Każdy przepis jest inny, ale ciasto zawsze wychodzi mocno aromatyczne. Za pierwszy w Polsce piernik uważa się ten z Krakowa.
Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!
Pierniki mogą występować w bardzo różnej formie, a także mogą być polane czekoladą czy posypane bakaliami. Wypieki mogą również przypominać całe bloki piernika, które przełożone są grubymi warstwami marmolady.
Ciasto najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Piernik tradycyjny - szybki przepis
Klasyczny piernik z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Przepis na piernik jest obowiązkowym deserem podczas świątecznego spotkania w rodzinnym gronie. Tradycyjny piernik z naszymi podpowiedziami zrobi nawet osoba, która nigdy wcześniej nie piekła ciast.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 20 dag miodu płynnego,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 20 dag margaryny,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawa do piernika,
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja, miód, wodę, śmietanę, mąkę z sodą, kakao oraz przyprawę do piernika.
- Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Wlać ciasto do foremki. Piec w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Po upieczeniu można, ale nie trzeba polać polewą czekoladową.
Zobacz także: 4 przepisy na lukier. Jak zrobić lukier do pierników lub kolorowy lukier
Piernik z miodem - świąteczny przepis staropolski
Staropolski piernik z miodem ucieszy niejedno podniebienie. Jest to bardzo klasyczny i znany przepis, który funkcjonuje już od wielu lat. Bez wątpienia warto wypróbować go w okresie świątecznym, ponieważ zachwyci swoim aromatem oraz smakiem, nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu! Jego przygotowanie z pewnością nie zajmie zbyt wiele czasu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g miodu naturalnego lub sztucznego,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 30 g masła lub margaryny,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko, miód, cukier umieścić w garnku. Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
- Kiedy wszystkie składniki rozpuszczą się, garnek zdjąć z ognia, dodać masło, powidła, przyprawę do piernika oraz sól. Całość dokładnie wymieszać.
- Po ostudzeniu dodać jajka.
- Mąkę zmieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć masę z tą z garnka.
- Przełożyć ciasto do brytfanki o wymiarach 11 × 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Piernik z dżemem - zdrowy przepis
Podczas wypiekania piernika należy sprawdzić, na jaki rozmiar blachy przeznaczony został przepis. Poniżej znajdziesz recepturę na dużą formę o wymiarach 25 × 36 cm. Takie ciasto można pokroić nawet na 20 kawałków.
Składniki:
- 2 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 1 dżem (ok. 200 g),
- 4 szklanki mąki,
- 1 przyprawa do piernika,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 szklanka mleka
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki cukru,
- 7 łyżek mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Cukier, jajka oraz dżem utrzeć.
- Po kolei dodać resztę składników: mąkę, przyprawę do piernika, oliwę, kakao, masło oraz mleko.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza około 60 minut.
- Ciasto wyciągnąć oraz przestudzić
- Rozpuścić czekoladę, masło, dodać mleko oraz cukier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Lekko ciepłą masę wylać na ostudzone ciasto, na sam koniec posypać płatkami migdałowymi.
Piernik z jabłkami - prosty przepis
Miękki, puszysty oraz wilgotny piernik z kawałkami jabłek w środku. Swoją konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, ale smakiem owszem. Jest bardzo delikatny - wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki dodanym jabłkom będziemy mogli cieszyć się jego świeżym smakiem przez długi czas.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1/4 szklanki miodu,
- 120 g cukru,
- 150 ml oleju,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 60 g orzechów,
- 60 g rodzynek,
- 1 kg jabłek
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.
- Orzechy drobno posiekać z rodzynkami.
- Jabłka należy umyć, obrać oraz pokroić na ćwiartki. Owoce pokroić w kostkę.
- Jajka ubić z cukrem oraz miodem na puszystą piankę. Miksując dodawać powoli olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z mąką. Miksować do momentu połączenia się składników.
- Kiedy składniki stworzą jednolitą masę, należy dodać rodzynki i orzechy. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Dno blachy nasmarować margaryną i przełożyć ciasto do formy.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, tak aby po włożeniu patyczka w ciasto było suche.
- Odczekać aż do ostygnięcia.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Oceń artykuł