Zamknij

4 przepisy na piernik. Odkryj smak tego ciasta na nowo

22.10.2018
Aktualizacja: 27.11.2020 15:56
piernik świąteczny przepis
fot. Shutterstock

Piernik to klasyczne świąteczne ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy odpowiednia forma i sprawdzony przepis, a piernik wyjdzie smaczny i aromatyczny. Wypróbujcie nasze receptury i cieszcie się pysznym ciastem podczas świąt.

Piernik jest ciemnobrązowym ciastem, które powstaje z połączenia mąki pszennej, żytniej, mleka, jaj, cukru, miodu, cynamonu oraz imbiru. Każdy przepis jest inny, ale ciasto zawsze wychodzi mocno aromatyczne. Za pierwszy w Polsce piernik uważa się ten z Krakowa.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Pierniki mogą występować w bardzo różnej formie, a także mogą być polane czekoladą czy posypane bakaliami. Wypieki mogą również przypominać całe bloki piernika, które przełożone są grubymi warstwami marmolady. 

Ciasto najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.  

Piernik tradycyjny - szybki przepis

Klasyczny piernik z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Przepis na piernik jest obowiązkowym deserem podczas świątecznego spotkania w rodzinnym gronie. Tradycyjny piernik z naszymi podpowiedziami zrobi nawet osoba, która nigdy wcześniej nie piekła ciast. 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 20 dag miodu płynnego,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • przyprawa do piernika,
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja, miód, wodę, śmietanę, mąkę z sodą, kakao oraz przyprawę do piernika.
  2. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  3. Wlać ciasto do foremki. Piec w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  4. Po upieczeniu można, ale nie trzeba polać polewą czekoladową.

Zobacz także: 4 przepisy na lukier. Jak zrobić lukier do pierników lub kolorowy lukier

Piernik z miodem - świąteczny przepis staropolski

Staropolski piernik z miodem ucieszy niejedno podniebienie. Jest to bardzo klasyczny i znany przepis, który funkcjonuje już od wielu lat. Bez wątpienia warto wypróbować go w okresie świątecznym, ponieważ zachwyci swoim aromatem oraz smakiem, nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu! Jego przygotowanie z pewnością nie zajmie zbyt wiele czasu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła lub margaryny,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko, miód, cukier umieścić w garnku. Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
  2. Kiedy wszystkie składniki rozpuszczą się, garnek zdjąć z ognia, dodać masło, powidła, przyprawę do piernika oraz sól. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Po ostudzeniu dodać jajka.
  4. Mąkę zmieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć masę z tą z garnka.
  5. Przełożyć ciasto do brytfanki o wymiarach 11 × 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

Piernik z dżemem - zdrowy przepis

Podczas wypiekania piernika należy sprawdzić, na jaki rozmiar blachy przeznaczony został przepis. Poniżej znajdziesz recepturę na dużą formę o wymiarach 25 × 36 cm. Takie ciasto można pokroić nawet na 20 kawałków. 

Składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 dżem (ok. 200 g),
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 szklanka mleka

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 7 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Cukier, jajka oraz dżem utrzeć.
  2. Po kolei dodać resztę składników: mąkę, przyprawę do piernika, oliwę, kakao, masło oraz mleko.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza około 60 minut.
  4. Ciasto wyciągnąć oraz przestudzić
  5. Rozpuścić czekoladę, masło, dodać mleko oraz cukier. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Lekko ciepłą masę wylać na ostudzone ciasto, na sam koniec posypać płatkami migdałowymi.

Piernik z jabłkami - prosty przepis

Miękki, puszysty oraz wilgotny piernik z kawałkami jabłek w środku. Swoją konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, ale smakiem owszem. Jest bardzo delikatny - wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki dodanym jabłkom będziemy mogli cieszyć się jego świeżym smakiem przez długi czas.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 120 g cukru,
  • 150 ml oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 60 g orzechów,
  • 60 g rodzynek,
  • 1 kg jabłek

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.
  2. Orzechy drobno posiekać z rodzynkami.
  3. Jabłka należy umyć, obrać oraz pokroić na ćwiartki. Owoce pokroić w kostkę.
  4. Jajka ubić z cukrem oraz miodem na puszystą piankę. Miksując dodawać powoli olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z mąką. Miksować do momentu połączenia się składników.
  5. Kiedy składniki stworzą jednolitą masę, należy dodać rodzynki i orzechy. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
  6. Dno blachy nasmarować margaryną i przełożyć ciasto do formy.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, tak aby po włożeniu patyczka w ciasto było suche.
  8. Odczekać aż do ostygnięcia.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku      

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?