Zamknij

4 przepisy na lukier. Poznaj proste i szybkie przepisy na ten smaczny dodatek do pierników

07.12.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 15:56
lukier do pierników
fot. Shutterstock

Lukier świetnie sprawdzi się podczas dekorowania świątecznych pierników oraz korzennych pierniczków. Okazuje się, że przepis na lukier jest banalnie prosty i jeśli znamy odpowiednią recepturę, jego przygotowane nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

Lukier jest klasyczną polewą z cukru zmieszanego z wodą, sokiem owocowym lub białkiem jajka. Służy głównie do ozdabiania ciast i innych deserów. Bardzo często wykorzystuje się ją do świątecznych wypieków jak np. dekoracja makowca lub pierniczków.

Zobacz także: Jak przechowywać pierniczki? Mamy na to sprawdzone sposoby

Lukier rodzaje

Istnieją trzy rodzaje lukru:

  • lukier królewski - który ma za zadanie połączyć ze sobą różnego rodzaju formy przestrzenne,
  • lukier cukierniczy (glazura) - to typowa polewa, która służy do ozdobienia ciast i deserów,
  • lukier plastyczny - występuje pod stałą postacią. To właśnie z niego tworzy się małe figurki lub dekoracje na torty.

Jak zrobić lukier? Poznaj prosty przepis

Do przygotowania lukru nie trzeba mieć dużo czasu ani trudno dostępnych składników. Wykonanie lukru białego jest dziecinnie proste. Kolorową wersję lukru można uzyskać, dodając barwnik spożywczy lub syrop owocowy.

Lukier jest bardzo kaloryczny. W 100 gramach są aż 424 kalorie. Warto o tym pamiętać podczas dekorowania ciast i deserów.

Składniki:

  • 200 g cukru pudru,
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Cukier puder należy przesiać przez sitko do miski.
  2. Dodać sok z cytryny i ucierać aż do powstania jednolitej masy. Lukier nie może wyjść zbyt rzadki, albo za gęsty. Jeśli wyszedł gęsty, należy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki należy wsypać odrobinę cukru pudru.
  3. Jeśli już uzyskamy odpowiedni lukier, możemy przejść do dekoracji wypieków.

Zobacz też: Kompot z suszu na 3 sposoby. Odkryj jego smak na nowo!

Lukier do pierników - szybki przepis

Tego typu lukier świetnie sprawdzi się, kiedy dekorujemy pierniczki. Można go również wykorzystać podczas sklejania domku z piernika, a także przyozdobić nim tort. Biały lukier to również bardzo dobry dodatek do polania świątecznych makowców.

Składniki:

  • 1 białko jaja,
  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wrzucić białko jajka i cukier puder. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
  2. Ubić białko z cukrem na sztywną piankę.
  3. Do tak przygotowanej masy należy wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników.
  4. Po nałożeniu na ciasta lukier stwardnieje.                               

Zobacz także: Przepis na paszteciki z grzybami oraz smaczny farsz do pasztecików. Sprawdzone przepisy na święta

Lukier z białek - tradycyjny przepis

Klasyczny lukier z białek przygotowuje się z dodatkiem cukru pudru. Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, można dodać do niego aromat waniliowy lub migdałowy. Jeśli chcemy, aby lukier miał lepszą krzepliwość oraz był bielszy, należy dodać do niego więcej cukru pudru. Po przygotowaniu masy można sprawdzić jej krzepnięcie na talerzyku. Wystarczy wylać kilka kropelek i zobaczyć, czy schną wystarczająco szybko.

Składniki:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

  1. Jajko dokładnie wyparzyć pod gorącą wodą.
  2. Białko jajka wlać do miski, dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dodać kroplę aromatu migdałowego.

Kolorowy lukier - przepis

Kolorowy lukier do ciast lub pierniczków będzie prezentować się znakomicie na świątecznym stole. Można zrobić go w bardzo łatwy sposób. Naturalne barwniki z pewnością pomogą uzyskać smaczny i zdrowy lukier. Aby uzyskać kolorowy lukier, należy do podstawowego przepisu na lukier dodać odpowiednie składniki:

  • lukier żółty - 1 łyżeczka kurkumy,
  • lukier zielony - należy dodać pół awokado,
  • lukier jasnoróżowy - do przepisu na lukier dodać kilka malin,
  • lukier czerwony - dodać kilka kropel soku z buraków.

Wypróbujesz nasze przepisy na lukier?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?