Oceń
Tortilla to danie, wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Placki wyrabia się z mąki kukurydzianej lub mąki pszennej. W Meksyku traktuje się je niczym pieczywo, a także dodatek do wielu dipów i bazę różnorodnych dań. W tortillę zawija się mięso, ale i warzywa. Tortilla stanowi podstawę takich potraw jak quesadilla, tacos czy enchiladas. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy i nachos.
Tortilla ma 237 kalorii w 100 g. Dodatkowo zawiera takie wartości odżywcze jak sód, potas czy wapń.
Przygotowanie domowych tortilli nie jest skomplikowane. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny sos, który urozmaici danie, ale jednocześnie nie przytłoczy smaku składników tortilli.
Najlepiej sprawdzi się sos czosnkowy, ale nie tylko! Sprawdźcie!
Sos curry do tortilli
Curry to przyprawa, która idealnie łączy się z kurczakiem. Kojarzy się nam z potrawami kuchni indyjskiej, jednak sos curry można również przygotować do tortilli. Będzie on gęsty, kremowy i niezwykle aromatyczny!
Składniki:
- 5 łyżek przyprawy curry
- Pół szklanki śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania cebuli – trzeba ją bardzo drobno pokroić.
- W międzyczasie rozgrzej olej na patelni.
- Wrzuć cebulę – uważaj, żeby jej nie przypalić.
- Gdy cebula się lekko zarumieni, dodaj przyprawę curry i śmietanę.
- Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną – dzięki niej sos zrobi się gęsty.
- Gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Sos guacamole do tortilli
Tortilla świetnie łączy się z awokado, które jest bazą do wykonania guacamole! To przepyszne i zdrowe nadzienie. Awokado jest niezwykle w takie jak witaminy C, A czy E.
Składniki:
- 1 miękkie awokado
- 1 łyżka oliwy
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżej kolendry
- Pierz
- Sól
- Sok z połowy limonki
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania awokado – pokrój je na pół, pozbądź się pestki.
- Miąższ przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
- Dodaj łyżkę oliwy i wymieszaj.
- Posiekaj papryczkę chilli i dodaj ją do awokado.
- Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solem i pieprzem.
- Na samym końcu posiekaj kolendrę i dodaj do awokado.
- Dodaj sok z limonki, ponownie dopraw pieprzem i solą do smaku i energicznie wymieszaj.
Zobacz także: Sos Cezar – poznaj jego zastosowanie i zobacz, jak go przygotować!
Sos jogurtowy do tortilli
Osoby, które dbają o linię, mogą również wykorzystać sos do tortilli. Wystarczy przygotować jego zdrowszą wersję! Oczywiście na bazie jogurtu naturalnego. Do sosu można dodać ulubione przyprawy, my podajemy przepis na jego najprostszą wersję.
Składniki:
- Szklanka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Jogurt naturalny przełóż do miski.
- Posiekaj drobno czosnek i przerzuć do jogurtu.
- Dodaj ketchup i wymieszaj.
- Następnie dodaj paprykę i wymieszaj.
- Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czosnek nie jest tutaj bazą sosu, ale jeśli lubisz jego intensywny smak, to możesz wykorzystać więcej ząbków.
Sos majonezowy do tortilli
Sos majonezowy idealnie nadaje się do tortilli. Jest ciężki, gęsty i kremowy. Sprawi, że tortille będą jeszcze bardziej sycące. Pasuje zarówno do tortilli z kurczakiem, jak i warzywnych wariantów. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki:
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- W misce umieść majonez.
- Następnie dodaj wszystkie zioła i dokładnie wymieszaj.
Zobacz także: Sos bazyliowy – jak go zrobić i do czego go dodawać?
Oceń artykuł