Oceń
Bakłażan świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kalorie. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, a to za sprawą błonnika pokarmowego. Jednak należy uważać na ilości spożywanego warzywa, gdyż sam w sobie może okazać się ciężkostrawny. Jest źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C i A.
Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!
Bakłażan z grilla
Bakłażan grilowany jest bardzo smaczny, a jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Tego typu warzywo może być również świetnym zamiennikiem chleba, wystarczy grillować go, kiedy jest pokrojony w grube plastry!
Składniki:
- kilka bakłażanów
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pikantnej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 10 łyżek oleju
Przygotowanie:
- bakłażany umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem.
- W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć bakłażany. Zostawić na 20-30 minut.
- Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze pięć minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.
- Podawać, bakłażan z grilla najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Bakłażan z grilla z serem
Bakłażan zawiera wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, bez wątpienia sprawdzi się jako smaczna przekąska lub szybki lunch. Jeśli dodasz do tego warzywa, starty ser z pewnością wydobędziesz jeszcze więcej smaku i aromatu.
Składniki:
- bakłażany 2 szt.
- bułka tarta 3 łyżki
- ząbek czosnku 3 szt.
- starty ser żółty 3 łyżki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1 centymetra, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na kilka minut.
- Piecz przez 15 minut na naoliwionym ruszcie.
- W międzyczasie wymieszaj drobno posiekany czosnek z serem, bułką tartą i trzema łyżkami oliwy.
- Plastry bakłażana zdejmij z rusztu i posmaruj je panierką z serem po niegrillowanej stronie.
- Piecz je nadal - do momentu, gdy ser nabierze koloru. Podawaj gorące.
Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!
Grillowane bakłażany z pomidorami i mozzarellą
Jeśli chcesz, aby twoje dania były jeszcze smaczniejsze, koniecznie użyj świeżych warzyw!
Składniki:
- 5 średniej wielkości bakłażanów
- 1.5 kg pomidorów
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- 5 kulek sera mozzarella
Przygotowanie:
- Bakłażany umyć, osuszyć i zgrillować na suchej patelni.
- Pomidory sparzyć, pokroić, podsmażyć z cebulą i czosnkiem.
- Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i ostrą papryczkę.
- W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwy: pomidory na dno następnie bakłażany, mozzarella i tak do wykończenia składników. Górę zalać pomidorami.
- Piec ok 2 godz. w temp 170 stopni C. Porcja dla 4 osób. Podawać ze świeżą bagietką.
Te produkty wpływają na wygląd naszej cery!
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł