Oceń
Szybka kolacja na ciepło z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Nasze przepisy są szybkie, a dania bardzo smaczne. Wypróbuj je!
Kolacja to jeden z ważniejszych posiłków. Warto przygotować potrawę na ciepło. Wieczorem nie chcemy poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie, dlatego nasze szybkie dania z pewnością przypadną wam do gustu.
Sprawdźcie, nasze pomysły na szybkie i smaczne dania. Kolacja na ciepło wcale nie musi być czasochłonna. Przepisy na dania, które przygotowaliśmy, z pewnością przypadną wam do gustu. Są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym poprawimy funkcjonowanie naszego organizmu.
3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło
Jeśli nie chcecie przygotowywać kalorycznych dań na kolację, z pewnością powinniście wypróbować pomysły na szybką kolację. Frytki warzywne, cukinia w cieście czy ciecierzyca z curry z pewnością staną się waszymi ulubionymi daniami, które będą często pojawiać się w waszym menu.
Nasze przepisy pomimo tego, że są proste w wykonaniu, z pewnością zrobią na was bardzo duże wrażenie.
Frytki warzywne
Składniki:
- 1 ziemniak,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 batat,
- 1 burak,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżeczki curry.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obrać. Pokroić w słupki.
- Ułożyć warzywa na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Posypać przyprawami.
- Po wierzchu polać oliwą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 15 minut.
Cukinia w cieście
Składniki:
- duża cukinia,
- olej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Cukinię należy pokroić na plastry.
- W misce połączyć mąkę, mleko, jajko oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię z olejem.
- Do ciasta wkładać plastry cukinii. Kłaść na patelni i smażyć około 2 minut z każdej strony.
Ciecierzyca z curry
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1/2 łyżki startego czosnku,
- 2 nasiona kardamonu,
- po dwie łyżeczki: kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej oraz ostrej papryki,
- 2 pomidory,
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 150 ml mleka kokosowego,
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie.
- W dużym garnku na jednej łyżce oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i dalej smażyć.
- Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić. Gotować przez 7 minut. Cały czas mieszać. Dodać ciecierzycę z zalewą i gotować tak około 40 minut.
- Mleko kokosowe rozmieszać w misce z ciepłą wodą. Dodać do wywaru i ponownie wymieszać.
- Gotować jeszcze 15 minut, aż sos zrobi się znacznie gęstszy i nabierze smaku.
Wypróbujecie nasze przepisy na kolację na ciepło?
Zobacz także: Szybki przepis na makaron z truskawkami! Również w wersji fit
Oceń artykuł
