Oceń
Kompot z winogron ma wiele właściwości odżywczych i mineralnych. Warto dodać go do swojej diety, ponieważ nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale również bardzo dobrze smakuje. Przygotowaliśmy dużo smacznych przepisów, które musisz wypróbować.
Kompot z suszu to ogromne bogactwo potasu, który dotlenia mózg, wpływając na naszą koncentrację i procesy myślowe. Ponadto suszone owoce to źródło magnezu, składnika mineralnego, który chroni nasz układ nerwowy oraz wzmacnia serce. W suszu odnajdziemy również pokłady miedzi, regulującej aktywność enzymów, a także podstawowy składnik hemoglobiny – żelazo, które transportuje krew w erytrocytach.
Zobacz też: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy
Winogrona są niezwykle słodkie i pożywne, a oprócz tego zawierają kilka specjalnych zdolności. Oto kilka z nich:
- przeciwdziałają zaparciom,
- wspierają pracę żołądka,
- zapobiegają infekcjom,
- zawierają kwas foliowy,
- nie zawierają cholesterolu ani sodu,
- są dobre dla o kości,
- zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, raka prostaty,
- są bogate w minerały,
Skórki i nasiona są dobre na zaparcia, ale jeśli nie chcesz uzyskać efektu oczyszczenia jelit, możesz przygotować koktajl. Z czasem zaczniesz zauważać różnicę w zdrowiu. Istnieje wiele badań, które potwierdzają niesamowite korzyści, jakie mogą zapewnić Ci zarówno zielone, jak i czerwone winogrona.
Kompot z winogron
Tradycyjny kompot przeważnie robimy suszu. Podawany w trakcie świąt, jest świetnym napojem, który można zaserwować na ciepło lub na zimno. Kompot z winogron może sprawdzić się latem, podawaj go w wysokiej szklance z kostkami lodu.
Składniki:
- 1 kg jagód winogron,
- 20 dkg cukru,
- 2 szklanki wody,
- płaska łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Winogrona delikatnie oberwać z gałązek, opłukać starannie na sicie.
- Z wody i cukru z kardamonem ugotować syrop.
- Owoce włożyć do wymytych i wyparzonych słoików
- Dodać gorący syrop, zakręcić słoje.
- Pasteryzować 15 minut.
Zobacz także: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!
Kompot z winogron i jabłek
Winogrona mogą mieć kwaśny smak, dodając słodkie jabłka, urozmaicisz smak tego napoju.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg winogron
- 2 litry wody
- 3 łyżki fruktozy
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, dzielimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem z 1/2 cytryny, by nie zmieniły koloru.
- Winogrona myjemy, przebieramy i zrywamy z gałązek.
- Owoce zalewamy wodą, słodzimy fruktozą lub cukrem i gotujemy około 20-30 minut. Gdy kompot będzie już gotowy, przelewamy go przez sitko.
- Kompot z jabłek i białych winogron ma mdły i blady kolor.
Kompot z winogron i z miodem
Udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia, dlatego warto dodać odrobinę miodu do klasycznego kompotu.
Składniki:
- 1 kg białych winogron
- 1 l wody
- 30 dkg cukru
- 10 dkg płynnego miodu
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
- Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu.
- Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł

